Питам, защото мисля стратегия за действие с едно семейсто, което беше в роево. Направих първоначално една отводка с майката. След това се наложи да направя още едно разделяне, като отделих в едно фибранено сандъче 5 рамки с пчели. Част от тях се върнаха в основното семейство, което до момента все още няма оплодена майка, докато пчелите във фибраненото сандъче(намира се до другото семейство) вече имат оплодена и работеща майка, но пък там пчелите покриват горе долу 2 рамки. Та ако и този уикенд при прегледа няма работеща майка в основното семейство ще се наложи да ги обединя, за да не стане търтовка основното, което е горе долу цял корпус с пчели.
До момента мислех директно да ги обединя с вестник между двата корпуса, като преди това ги напръскам с нещо за уеднаквяване на миризмите, но сега може да им сложа за едно денонощие мрежа между двата корпуса, но без да отделям оплодената майка да е сама в клетка, защото това ще ме затрудни, а да си стои с пчелите, както са в момента. В основното семейсто дори и да има неоплодена майка да се надяваме, че ще я убият като усетят феромоните на оплодената.
При пчелите има мед, защото има ред!
От моите опити съм стигнал до заключение, че тървовка се оправя лесно със стара майка. Не знам дали е така, но съм пробвал няколко пъти и винаги се е получавало. Тази година стигнах до заключението, че при пчеларството няма 100% успешна практика, всичко е сбор от много неизвестни, като най важното е времето. Миналата година спирах ровото с налитане от раз, тази година докато не тръгна паша нищо не работеше. Но от 31 в роево допуснах само 1 стара майка да рой, за сметка на това 5 отводки роиха, но по тях не съм работил понеже не съм очаквал такова нещо.
Делфи, вестникът е по-добрия вариант, спестяваш си махането на мрежата и създаваш на двете семейства обща работа. Но не стана ясно - старото семейство с какво е било последно - майка, маточници, пило? Много е вероятно да си има вече и то млада майка и ако си стигнал до там, редно е по някакъв начин да оползотвориш труда на пчелите по отглеждането й. Една бърза проба с прясно пило ще покаже как е хавата /ако при прегледа няма яйца де/. Мисля и че трябва да направиш някакво преразпределение на наличните пчели.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
На 24 Май направих разделянето, като не съм търсил майка, а в сандъчето прехвърлих от друг кошер еднодневни яйца, а в основното семейство оставих един маточник, който беше пред излюпване по моя преценка. Е, оказа се, че в сандъчето съм прехвълил майка, която миналия уикенд се оказа, че се е оплодила и работи, видях я - много добре изглеждаше. В основното семейство обаче мисналия уикенд нямаше работеща майка - този уикенд ще видим какво ще е положението. Може да му дам и още една седмица шанс, ако има майка да се оплоди и заработи и чак след това да го обединявам. Проба с контролна пита с яйца не ми се иска да правя. За изравняването на количеството пчели си прав - ще го имам предвид.
При пчелите има мед, защото има ред!
Аз правя така. Слагам вестник м/у двата корпуса, 2-3 дупки с върха на ножката и над вестника една глава лук нарязана на дребно. След няколко часа изхвърлят лука през входа. Почнат ли да изнасят лук работа е станала вече. Ако имам време след ден-два махам каквото е останало от вестника. Лука ми се вижда лесно и безвредно.
В началото и аз използвах вестник, ракия, лук и други работи за оедняквяване на миризмите, но вече не ползвам нищо. Повечето пъти направо обединявам, никакви проблеми. А ако преценя че може да има прблем съм си направил мрежи подобни на ханеманова с които се работи с голяма лекота слага се и се маха за секунда. Така работя аз с моите пчели, колеги казват че при тях не става.
А ако не ти се уеднакваява миризмата или с мрежа взимаш от над 3 кошера пчели майката под в карцер 24 часа биеш един два шута на кошера да се ошашават и немаш грижи (при търтовки от незаплодени майки действа поне при мен)
Те т`ва е положението в Видин. Това е най-слабия от 4 четирите семейства който ползвам за материал и отглеждане. От тях са дръпнати две отводки. Кошера не е отварян за последните 5-6 дена. Снимката е от трети корпус. До преди седмица майките бяха ограничени само в първи корпус. Където да бръкнеш в него всичко е пълно, а където не е - тече. От останалите - два са започнали да запечатват. Ако пашата продължи така за още 7-8 дена от тези семейства ще се дръпне по около 40 кг средно, до момента!!! Сега цъфтят аморфата, липата, каталпата и ливадата.
вд.jpg
Keep Walking...
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))