Цитат Първоначално публикувано от Nic 59
Цитат Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
НА източната тераса на къщата ми в Белоградчик имам зазимена отводка на 4 ЛР пити в нуклеус изработен от фазер...засега въпреки ненормалните -20 градусови температури пчелите са живи и здрави....ако иззимеят така ще е много интересно.....нуклеуса има два слоя вестник под капака....никакво друго затопляне....дори има вентилационен отвор с мрежа в горния край ... тоест зимува на два входа....отводка - морж я наричам....
Амиии, може и да оживеят но това ще е пряко силите им и не намирам смисъл от тоя експеримент. За да помиришат пролетните цветя им трябват определени условия и натоварването е огромно за такова малко семейство. Хвърли поне нещо отгоре им за да не се натоварват толкова.
Преди 3-4 зими и аз имах отводка зазимена на три рамки във нуклеус от фазер-4мм.Изкараха зимата със не повече от 6кг мед.В първите дни на март,при бърз преглед забравих преградната дъска от вън.След две седмици при основния преглед бяха изградили далак захванат за горната летва на последната рамка и спуснат надолу успоредно на рамката,като преградна дъска и осеменена отвътрешната страна.ОТ тази отводка взех две рамки с пило,изгради 12 плодникови рамки и взех 1 магазин мед за годината.