Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Добре дошли в Българският форум за пчелари.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Страница 6 от 13 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 126
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Ето това е наистина интересен въпрос, който може да стане предмет на следващи експерименти. Аз към него бих добавил и следният: А колко майки могат да се излюпят едновременно? Независимо дали в оплодното сандъче има или няма пчели?
    Както и при другите видове яйца, могат да се излюпят хиляди, но тук ще са необходими клетки за всяка една. Пчелната майка е голям звЕр все пак.

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    Цитат Първоначално публикувано от meho Виж публикацията
    А ако на петнадесетия ден маточниците се сложат в клетки и тия клетки се сложат в някакъв уред - да го наречем люпилен шкаф.Сега техниката е напреднала много, така че няма да е проблем да се поддържат необходимите параметри - температура и влажност - предварително проучени и измерени в реални условия/в кошера/.Дали това излюпване без присъствието на пчели ще се отрази на качествата на тези майки?
    Отдавна се ползват инкубатори за яйца.
    Мисля си че по-важно е захранването на майката първите няколко дни. Ако я тунтуркаме напред назад в клетка, няколкото пчелички дали са и достатъчни?

Потребител
    Регистриран
    25.08.2011
    Аз съм слагал 10 маточника в клетки /наредени на долната летва на празна рамка/и допълнително два маточника от същата партида между горните летви.Свободните маточници се излюпиха нормално-поне единия със сигурност- а клетките с излюпените в тях майки стояха 2-3 дни в същия кошер докато им намеря място.Присъствието на излюпените майки в клетките не попречи на майката от свободния маточник да се оплоди и да си подкара семейството.А ще споделя и друго, макар че не знам дали е за тази тема.Преди няколко години си бях направил рошфусуви ли бяха оплодни отделения- три корпуса по четири отделения по две рамки- общо 12 отделения и съм постигал осем оплодени майки в кошера, но след няколко дни пчелите които имаха общ достъп до всички отделения оставяха само една майка.

Сгласен съм, че тезе мини оплодни /бейби/ сандъчета са добри по отношение на термо режима, но до там.Немога да си представя как ще се отрази на пронеслата майка, когато я задъжим поне 15 дена в него/недопустимо е да я реализираме след първото снесено яйце/? Смятам, че най добре е за майката /маточника/ да е отгледан от много чирпаци пчерли.Съгласен съм също, че и икономическият ефек за поизводителя е по голям, но е за сметка на качество за клиента.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Индустриалния начин на производство и качеството на коя да е стока са в обратна зависимост. Например виждал ли си във фабрика за сладолед да влиза камион с мляко?
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    То в мандрата правят сирене без да влиза камион с мляко та кво да говорим за сладолед. Аз знам че най-добрата майка е тази която се е излюпила на пчелина, но купувам майки заради селекцията и гените които носят.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    ... Аз знам че най-добрата майка е тази която се е излюпила на пчелина, но купувам майки заради селекцията ....
    Правилно, тия които правят селекция - и те трябва нещо да ядат.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Потребител
    Регистриран
    02.06.2016
    https://www.youtube.com/watch?v=jHlIWpN8OO8
    Как ще коментирате това?
    Този клип е гледан от почти всички вас , които изказвате негативно мнение относно малките оплодни съндъчета, черпака че е малък и един не е достатъчен, че маточника не трябва да се поставя в клетка, че неплодна майка се приема по трудно от маточник и много други?

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Трябва ли всичко да се коментира? Защо има немски и китайски коли? Защо се ползва палмова мазнина, а не истинско масло? Просто в настоящия сайт, се коментира как се правят, случват нещата изпървом. После как сме искали да се случат, и накрая как трябва да се направят качествено? Не се заяждам, просто си пия кафето.....
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Потребител
    Регистриран
    02.06.2016
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Трябва ли всичко да се коментира? Защо има немски и китайски коли? Защо се ползва палмова мазнина, а не истинско масло? Просто в настоящия сайт, се коментира как се правят, случват нещата изпървом. После как сме искали да се случат, и накрая как трябва да се направят качествено? Не се заяждам, просто си пия кафето.....
    А аз направих сборна отвотка на пет рамки от пет различни кошера без да ги пръскам с нищо. Преди малко я полях с две ракии и две чаши червено вино за здраве и берекет. Не мога да разбера колегата licho 76 кое не му хареса - клипа или въпросите?

Страница 6 от 13 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •