Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 43

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Ей тук бъркаш много(почти двойно)!Неоплодена майка се приема според мен в 50% от случаите
    .Ако обаче в осиротяло семейство сложиш маточник пред излюпване и се излюпи,имаш само риска от връщане от брачен полет,защото семейството я приема като своя,след като е излюпена в кошера,т.е. риска е около 20-25%.Според мен е по-добре маточник пред излюпване,отколкото неоплодена майка.Макар,че тази пролет придадох поне 5-6 неоплодени майки директно от входа на кошера и пчелите ги приеха.Говоря за отводки,разбира се!Според мен всичко е относително,и е трудно да се прогнозира,но все пак процента за маточник е по-добър,чисто математически!
    Дори и това да е така (което не е доказано), има един друг голям плюс за неоплодените майки - те могат да се транспортират с куриер на огромни разстояния, докато маточниците се транспортират само с лека кола на близки разстояния.

Има и друг голям плюс за неоплодените майки - за тях времето не е чак толкова критично, докато за маточниците часовника тиктака - вадиш ги днес, транспортираш ги днес, придаваш ги днес. Ако нещо се позамоташ и започват да се люпят в ръцете ти или в кутията.

Още един голям плюс - температурата и влажността. Майките не са чак толкова придирчиви, колкото маточниците. Също и вибрациите или наклона на кутията - на майките не им пука, а на маточниците им трепериш.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Дори и това да е така (което не е доказано), има един друг голям плюс за неоплодените майки - те могат да се транспортират с куриер на огромни разстояния, докато маточниците се транспортират само с лека кола на близки разстояния.

Има и друг голям плюс за неоплодените майки - за тях времето не е чак толкова критично, докато за маточниците часовника тиктака - вадиш ги днес, транспортираш ги днес, придаваш ги днес. Ако нещо се позамоташ и започват да се люпят в ръцете ти или в кутията.

Още един голям плюс - температурата и влажността. Майките не са чак толкова придирчиви, колкото маточниците. Също и вибрациите или наклона на кутията - на майките не им пука, а на маточниците им трепериш.
    + × − = − Минуса в случая е малкия процент приети неоплодени майки в семействата.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Да не цитирам всички ви, но имам чувството, че гледате пчелите си с бинокъл. Както оплодените така и неоплодените майки се приемат с почти един и същи процент. Има моменти я "метнеш" вътре в кошера и на другия ден - О, ЧУДЕСА. Приета. А друг път какви ли не фокуси се прилагат, било клетки, мазаници с мед, пушеци, коч маневри и майката пак - АУТ.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Да не цитирам всички ви, но имам чувството, че гледате пчелите си с бинокъл. Както оплодените така и неоплодените майки се приемат с почти един и същи процент. Има моменти я "метнеш" вътре в кошера и на другия ден - О, ЧУДЕСА. Приета. А друг път какви ли не фокуси се прилагат, било клетки, мазаници с мед, пушеци, коч маневри и майката пак - АУТ.
    Да вмъкна още нещо към поста си във връзка с приемането на неоплодена майка. Тази година още март открих едно семейство без майка и сравнително силно. По другите нямаше чак толкова пило, а и не обичам да развалям един заради друг. Оставих го така за да пазят питите. Стана търтовка от където и да го погледнеш. Преди 20-тина дни, комшията който стана пчелар хващайки един мой рояк ми сподели, че има много маточници тази година и до там. Минаха три дни и го питам какво става, а той каза, че направил отводка и поставил няколко маточника. Изпросих си един маточник, а и няколко маточника са много(пак се получава рой) и човека се съгласи. Даде ми два и докато минах и половината път майката започна да се освобождава от единия маточник. Позатиснах отвора и набързо при кошера. Надигнах капака и я пуснах вътре. На другия ден проверих. Нямаше майка(не видях), но поставих и другия маточник вътре, който беше престоял в стаята цялата нощ и знаейки, че няма да стане нищо все пак го поставих. На другия ден проверка. Маточника прояден - майка няма(не я видях). Оставих го и повече не го пипнах до преди 4-5 дни. Проверка. И преди имаше яйца, но си беше търтовка както казах. Сега яйцата бяха подредени и пчелите вече се държаха по друг начин и работеха от което подразбрах, че има събитие в кошера. И наистина имаше - майката приета, оплодена и снасяше. Извода е двоен. Търтовка приема майка и неоплодена. Надявам се да съм отговорил на доста въпроси с този си пост задавани във форума.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    . Търтовка приема майка и неоплодена. Надявам се да съм отговорил на доста въпроси с този си пост задавани във форума.
    Преди месец на пчелина на приятел на две търтовки по един роеви маточник и по една току-що излюпила се в ръцете ми майка и през хранилката ! Двете приети, но единия след дни бяха го нападнали и ...... ! Грешка на приятел пчелар !

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •