Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 43

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ivootur Виж публикацията
    Значи за да вървят,цената трябва да се смъкне наполовина.То като помисли човек,няма голяма разлика между зрял маточник и новоизлюпена майка!

Ей тук бъркаш много(почти двойно)!Неоплодена майка се приема според мен в 50% от случаите
    .Ако обаче в осиротяло семейство сложиш маточник пред излюпване и се излюпи,имаш само риска от връщане от брачен полет,защото семейството я приема като своя,след като е излюпена в кошера,т.е. риска е около 20-25%.Според мен е по-добре маточник пред излюпване,отколкото неоплодена майка.Макар,че тази пролет придадох поне 5-6 неоплодени майки директно от входа на кошера и пчелите ги приеха.Говоря за отводки,разбира се!Според мен всичко е относително,и е трудно да се прогнозира,но все пак процента за маточник е по-добър,чисто математически!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Ей тук бъркаш много(почти двойно)!Неоплодена майка се приема според мен в 50% от случаите
    .Ако обаче в осиротяло семейство сложиш маточник пред излюпване и се излюпи,имаш само риска от връщане от брачен полет,защото семейството я приема като своя,след като е излюпена в кошера,т.е. риска е около 20-25%.Според мен е по-добре маточник пред излюпване,отколкото неоплодена майка.Макар,че тази пролет придадох поне 5-6 неоплодени майки директно от входа на кошера и пчелите ги приеха.Говоря за отводки,разбира се!Според мен всичко е относително,и е трудно да се прогнозира,но все пак процента за маточник е по-добър,чисто математически!
    Дори и това да е така (което не е доказано), има един друг голям плюс за неоплодените майки - те могат да се транспортират с куриер на огромни разстояния, докато маточниците се транспортират само с лека кола на близки разстояния.

Има и друг голям плюс за неоплодените майки - за тях времето не е чак толкова критично, докато за маточниците часовника тиктака - вадиш ги днес, транспортираш ги днес, придаваш ги днес. Ако нещо се позамоташ и започват да се люпят в ръцете ти или в кутията.

Още един голям плюс - температурата и влажността. Майките не са чак толкова придирчиви, колкото маточниците. Също и вибрациите или наклона на кутията - на майките не им пука, а на маточниците им трепериш.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Дори и това да е така (което не е доказано), има един друг голям плюс за неоплодените майки - те могат да се транспортират с куриер на огромни разстояния, докато маточниците се транспортират само с лека кола на близки разстояния.

Има и друг голям плюс за неоплодените майки - за тях времето не е чак толкова критично, докато за маточниците часовника тиктака - вадиш ги днес, транспортираш ги днес, придаваш ги днес. Ако нещо се позамоташ и започват да се люпят в ръцете ти или в кутията.

Още един голям плюс - температурата и влажността. Майките не са чак толкова придирчиви, колкото маточниците. Също и вибрациите или наклона на кутията - на майките не им пука, а на маточниците им трепериш.
    + × − = − Минуса в случая е малкия процент приети неоплодени майки в семействата.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Да не цитирам всички ви, но имам чувството, че гледате пчелите си с бинокъл. Както оплодените така и неоплодените майки се приемат с почти един и същи процент. Има моменти я "метнеш" вътре в кошера и на другия ден - О, ЧУДЕСА. Приета. А друг път какви ли не фокуси се прилагат, било клетки, мазаници с мед, пушеци, коч маневри и майката пак - АУТ.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Да не цитирам всички ви, но имам чувството, че гледате пчелите си с бинокъл. Както оплодените така и неоплодените майки се приемат с почти един и същи процент. Има моменти я "метнеш" вътре в кошера и на другия ден - О, ЧУДЕСА. Приета. А друг път какви ли не фокуси се прилагат, било клетки, мазаници с мед, пушеци, коч маневри и майката пак - АУТ.
    Да вмъкна още нещо към поста си във връзка с приемането на неоплодена майка. Тази година още март открих едно семейство без майка и сравнително силно. По другите нямаше чак толкова пило, а и не обичам да развалям един заради друг. Оставих го така за да пазят питите. Стана търтовка от където и да го погледнеш. Преди 20-тина дни, комшията който стана пчелар хващайки един мой рояк ми сподели, че има много маточници тази година и до там. Минаха три дни и го питам какво става, а той каза, че направил отводка и поставил няколко маточника. Изпросих си един маточник, а и няколко маточника са много(пак се получава рой) и човека се съгласи. Даде ми два и докато минах и половината път майката започна да се освобождава от единия маточник. Позатиснах отвора и набързо при кошера. Надигнах капака и я пуснах вътре. На другия ден проверих. Нямаше майка(не видях), но поставих и другия маточник вътре, който беше престоял в стаята цялата нощ и знаейки, че няма да стане нищо все пак го поставих. На другия ден проверка. Маточника прояден - майка няма(не я видях). Оставих го и повече не го пипнах до преди 4-5 дни. Проверка. И преди имаше яйца, но си беше търтовка както казах. Сега яйцата бяха подредени и пчелите вече се държаха по друг начин и работеха от което подразбрах, че има събитие в кошера. И наистина имаше - майката приета, оплодена и снасяше. Извода е двоен. Търтовка приема майка и неоплодена. Надявам се да съм отговорил на доста въпроси с този си пост задавани във форума.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    . Търтовка приема майка и неоплодена. Надявам се да съм отговорил на доста въпроси с този си пост задавани във форума.
    Преди месец на пчелина на приятел на две търтовки по един роеви маточник и по една току-що излюпила се в ръцете ми майка и през хранилката ! Двете приети, но единия след дни бяха го нападнали и ...... ! Грешка на приятел пчелар !

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •