Усъвършенствуването на първата бета версия на оплодното сандъче ми позволи да увелича dT от 22 на 30 градуса. Тоест при външна температура от -2.5 градуса вътрешната беше 27.8 градуса.
Втората бета версия пристигна днес вечерта, вече направена с розов фибран и с една камара подобрения, които обаче отидоха по дяволите, защото съм силно повлиян от обсъжданията и препоръките в темата. И вместо да заселя втората бета версия с пчели и да я тествам, всъщност седнах и промених конструкцията и размерите, и поръчах да направят 3-та бета версия. Ще я имам утре вечер.
Продължавам да се придържам към правоъгълна, а не към трапецовидна конструкция. Причината - така нуклеуса ще стане по-евтин, защото труда по направата ще е по-малко. На рамките обаче ще сложа странични летвички. Това е по-лесна и по-бърза операция в сравнение с трапецовидната версия на корпуса. Другите промени са следните:
1. Вече ще има ясно обособен хранителен отсек, разделен от рамките с двусантиметров фибран с набита в горната му част ханеманова решетка.
2. Размерите на хранителния отсек са точно за 2 чашки от кафе с горен диаметър 70 mm. В едната чашка ще има течна храна, а в другата - твърда.
3. На страничните носещи дървени летвички вече ще има прорези, които точно да фиксират местоположението на всяка една от 3-те рамки.
4. Ще има 2 найлона отгоре - единия да завива хранилката, а другия - рамките.
5. Дъното вече ще се състои от 2 сантиметра дърво и над него - още 2 сантиметра фибран.
6. Страничните стени стават с дебелина 3 сантиметра, а капака - с дебелина 4 сантиметра (в капака се губи най-много топлина).
Като цяло ще се опитам да постигна dT по-голямо от 35 или дори 40, което ще ми позволи целогодишно да ползвам това оплодно сандъче. Силно се надявам себестойноста на сандъчето да остане на ниво около 10 лв (5 лв. материали и 5 лв. труд).