Не би трябвало да има проблем. Пчелите така или иначе са затворени вътре и дори и няма да разберат, че са преместени в хладилник. Самото навлизане на ниската температура от вън навътре ще стане поне за няколко часа - все пак говорим за едно много добре топлоизолирано нуклеусче от полистирен. Така че за да е пълноценен експеримента се боя, че ще трябва цяла нощ да стоят в хладилника. Поне ще са ми наблизо и ще мога по-често да наблюдавам температурата.
Освен това ако пчелите изтърват контрола и свалят вътрешната температура например под 30 градуса, веднага ще прекратя експеримента и ще ги извадя навън. Аз не искам да убивам пчелите или маточника - просто искам да проверя границите на възможностите им да компенсират голяма температурна разлика.
ПС: Иначе са много нервни. Това, че ги държа затворени повече от 24 часа изглежда много ги дразни. Жуженето им се чува отдалеко и не спира нито за миг. Не знам дали това влияе неблаготворно на маточника или не, но определено има яко и непрекъснато жужене, и то най-вероятно ще продължи през целия 3-дневен период на техия затвор. Интересно ми е дали правят опити да прогризват полистирена, но това ще го разбера чак след още 2 дена. Засега стриктно спазвам технологията и не ги отварям дори и за миг.

Цитат