Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 81 ПърваПърва ... 78910111959 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 807
    Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    kosta zhelev питаш, защо свищевите маточници са по средата. Според мен, защото там е по-топло и определено в началото майката снася в центъра на кълбото и спираловидно от средата към краищата на питите т.е където има нужните условия.А защо са малко?Основно, защото пчелите нямат ресурс за повече. Говоря, когато е рано.Не виждам, къде е аналогията със самосмяната.Причините за централно заформяне на маточниците и малката им бройка е от различно естество спрямо тия от самосмяна.Има и още един важен фактор за местата, където формират това е нужния кислород.
    ...........................

Но да се върнем на първоначалния въпрос от началото на темата:
    Цитат Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
    Кой е най-добрия начин за любителско майкопроизводство?
    Мисля, че трябва да се има в предвид и за какво количество става дума. Добрър начин е този в които пчеларя успява точно да контролира процеса.Кой е най- добрия май е трудно да се определи.

ANIBAL
    Guest
    Ще отговоря на Георги.
    Значи колега,хубаво е ,че проявяваш интерес.Не прочете ли какво съм написал .В горния си пост?Или нещо не ти харесва,та питаш известни неща?СИЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА СА САМИ ОТГЛЕЖДАЧИ.Не можеш ли да го прочетеш?На тях не им трябва специална подготовка.Те са подготвени от ЕСЕНТА.Едно добро подхранване с медов сироп е достатъчно за събуждане на ентусиазма на майките.След известно време те се отнемат.Това време е ПОД МОЙ КОНТРОЛ.Това ,обаче не може да ти е известно.ИНВЕНТАРА С КОЙТО ТИ РАБОТИШ ,НЕ МИ Е ПОД РЪКА.АЗ ПОЛЗВАМ СВОЙ.ОТ МЕН СЪЗДАДЕН.И ПОДЧИНЕН НА ИДЕЯТА.РАЗЛИЧЕН Е ОТ ТВОЯ.И те моля за добър тон.Търтеите са твой проблем,не мой.Аз си имам подготвени кошери за това.За 40 кошера на пчелин два са достатъчни.За 80 ,4-5кошера стигат.За пчелин ,които има до 10 кошера не му трябва подготовка.Стига да е до някой голям пчелин или в селище с много кошери.Познатите на теб методи са неприложими през този период.За това има други.Виждам,че си майкопроизводител.Много добре.Питам те аз ,какво те учудва моята дейност?Защо се стряскаш от тези месеци?Кое ти се вижда неестествено?

Токо,това което ми пишеш е необяснимо.Попитах те ясно.ЗАЩО КОГАТО ОСИРОТЕЕ СЕМЕЙСТВОТО ,ТО ЗАЛАГА ОСНОВИ ПО СРЕДАТА НА ПИТАТА?НЕ ЗАЩО СВИЩЕВИТЕ МАТОЧНИЦИ СА ПО СРЕДАТА НА ПИТАТА?
    За мен най-малките подробности са от значение.Например периода.Но не става въпрос за период от географско разположение, а за период от сезонно положение.Тогава има разлика в поведението.И това май бях го написал.Но вие нещо не четете.Да сравниме свищевите и самосменните маточници. Нека видя вашето наблюдение и мнение.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Основи?Поясни. Описал съм, когато осиротее, но
    има открито пило.
    Е като си по на юг е ясно, че при теб е по-топло т.е сезона върви по-напред.Ти така и не написа,колко градуса е при теб дневната температура,когато залагаш първите маточници.

На Бай Пчеличко бих препоръчал да си прави майките май месец с подрязване на питата, мисля че това е един от най-добрите начини. За другите практики не казвам нищо лошо, но за да ги ползва човек трябва да има доста натрупан опит.
    За мен темата е изчерпана не ми се коментира повече.

ANIBAL
    Guest
    Здравейте!
    Когато едно семейство загуби майката,то осиротява.Тогава то предприема отчаяни стъпки да възстанови загубата.На това поведение се основава цялата пчеларска практика на институти и колегии.На един отрасъл.Става въпрос за производство на майки.Като казвам основи ,имам предвид маточни чашки,основи за маточници.Имам предвид също и периода след зимуване или когато семейството е загубило възможността нормално да възстанови загубата.Тогава то изгражда ОСНОВИ за маточници.Но те са точно по средата на питата.И то не само на една.След известен период семейството става търтовка.Но последното състояние не е актуално в случая.Актуално е предишното състояние.Когато то още не е минало в тази следваща фаза.Защо ги правят там?Това е въпроса Токо.Защо не ги правят по краищата,като при подготовка за роене?Какво се случва, когато осакатим майката?Семейството пристъпва към самосмяна.Най-доброто ,което можем да очакваме.Всички го желаем и затова го и вършим-осакатяването.Какво ще се случи ,когато майката внезапно умре?Въпроса не е само към теб приятелю Токо.Но искам и твоето мнение.Моето ще го получите когато стане приказка.Това ,което мога да кажа за сега е ,че семейството залага маточници,но какви?Какво ще се случи ,когато майката бъде отнета от семейството?За сега мога да кажа ,че то залага маточници ,но какви?Нека да сравним и периодите, когато това се случва.Да съпоставим различните варианти през различен период.Нека и майко производителите да кажат мнение.
    С един наш колега разговаряхме,че маточниците имат различна големина ,когато са по средата и когато са по краищата на питата.И това искам да обсъдим,защото големината е от съществено значение за поне външния вид на майките.Конкретно за роевите те са почти винаги по краищата и са доста големи на вид.Какво мислите за тези по средата?

ANIBAL
    Guest
    Извинявай Токо,когато започва процеса навън е променливо,но има дни с цели 18-20 градуса.Минзухара е отдавна прецъфтял и на ход е цъфтежа на Бадема.Мога да сипвам сироп още в края на Февруари.Но не го правя,защото съм в полупланински район и може да има изненади.През ноща.Много слънчеви дни без мъгла.Когато има сняг, той се топи бързо и пчелите вземат вода току пред кошерите.Но годините са различни и няма точен отговор на твоя въпрос.Но се надявам да си направиш представа.Мисля ,че и ти си имаш подобен период.Нека да не е точно тогава ,но го имаш.Както имаш опит в майко производството.Страхът е лош съветник.Май е наистина много и най-добрия за производство на майки.Каквито и да било.Но защо да чакам други да ми свършат работата?Никой не ми дава гаранции за качество и дълговечност на това, което продава-майките.Защо тогава се опитват даже да сравняват нещо, което дори не познават?Да ,породите си казват думата.Какво ще се случи с тези, които купуват готови маркови майки ,но нямат време или познание да управляват тези семейства?А,когато нямат добра паша?Защо първо не се препоръчват условията /много вярно/ при които ще трябва да работи майката ,пък после да се гледат постиженията.Има много сбъркани неща в теорията.И в производствените единици ги има много.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Когато едно семейство осиротее то веднага изгражда свищеви маточници но ОТЧАЯНИТЕ стъпки не са задължителни зависят от силата на семейството.Относно разположението на свищевите маточници нее задалжително да са в средата зависи и от сезона.А роевите маточници ги изграждат по края на рамките защото самото роене се извършва в топло време.Соред мен пчелите изграждат маточници там където по лесно могат да контролират топлината.Тези изводи ги правя не от позицията ми на дългогодишен опит а от прочетеното в книгите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Свищевите маточници се изграждат там , където има прясно пило колеги. Рано пролетта , пилото е малко и е в средата на питите, затова са там и маточниците.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Христо прав си, но
    колегата пита в случаите, когато има осиротяване и няма пило т.е налице е предпоставка за търтовка.Поне аз така го тълкувам.
    Наистина дори и да няма яйца пак залагат маточни чашки в средата на питите.Защо точно там?
    Вероятно по инстинкт. Дори и на търтовъчни яйца продължават да се опитват да си произведат майка.

Други причини: когато е ранна пролет, там е топлината и е центъра на кълбото, там последно е била майката и микроклимата е най-удачен... кислорода, въздухообмена и т.н.
    Съгласявам се и с Aleksey макар, че обяснението му е когато има пило.

А когато смейството осиротее внезапно и процеса не се контролира от пчеларя всеки знае, че най-напред залагат на по-стари личинки(от които излизат некачествени майки). Пак по инстинкт искат да си произведат по-бързо майка, защото така са устроени да съществуват винаги и само с майка.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    С един наш колега разговаряхме,че маточниците имат различна големина ,когато са по средата и когато са по краищата на питата.И това искам да обсъдим,защото големината е от съществено значение за поне външния вид на майките.Конкретно за роевите те са почти винаги по краищата и са доста големи на вид.Какво мислите за тези по средата?
    Колега Коста
    Дано това ти помогне
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Цитат Първоначално публикувано от toko652003
    А когато смейството осиротее внезапно и процеса не се контролира от пчеларя всеки знае, че най-напред залагат на по-стари личинки(от които излизат некачествени майки). Пак по инстинкт искат да си произведат по-бързо майка, защото така са устроени да съществуват винаги и само с майка.
    Това не е точно така. Зависи от силата на семейството. Ако то е слабо, наистина бърза и до няколко часа залага маточници. Вероятно на по-стари ларви. Но ако семейството е силно . може да минат и 48 часа преди да заложи маточници. И в много от тези случаи се получават чудесни майки. Това е проверено и от личен опит.

Страница 9 от 81 ПърваПърва ... 78910111959 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •