Част от отговора е в материала.
Ето снимка на две основи.
Горната е от пчелен восък, а долната е производство на една известна българска фирма.
Тази от пчелен восък като я намачкам, си възвръща формата или се чупи, а другата става на вълни.
![]()
Част от отговора е в материала.
Ето снимка на две основи.
Горната е от пчелен восък, а долната е производство на една известна българска фирма.
Тази от пчелен восък като я намачкам, си възвръща формата или се чупи, а другата става на вълни.
![]()
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
А проблема може и да е в неправилно подбрани параметри на лепене - сила на тока и време.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Ако проблемът е в тока, то това ще си проличи още преди окончателното изграждане на питата. А темата е, както аз разбирам, за новоизградени пити /да речем - стандартни/ и какво става с тях при първите месеци експлоатация. Ами отговорите са ясни /т.е. знае ги всеки с поне 2-3-4 години опит в дейността/ и са дадени в първите постове. И неудачи с восъчните основи като състав, и разликите в температурите, и подлагането на новоизградената пита още в самото начало на тежка експлоатация - всичко може да доведе до брак и съответно ползвателят трябва и е длъжен да ги съобрази тез неща. Аз понеже рядко местя кошери, па кога се наложи го правя внимателно, рядко центрофугирам по големи рамки от 1/2 ДБ размер и рядко/даже никога/ лепя основите преди непосредственото им вкарване в кошера и затова не мога да съм полезен със снимки на свлечени или деформирани пити. Иначе от години ползвам ВО от единия известен БГ производител, преди това пък от другия... И си зателвам с най-елементарно VVV.
П.п. Много хубава тема наистина и чест прави на г-н Матеев, че я създаде. Макар и с такова закъснение. А само като си спомним преди няколко години с какъв патос громеше някои наши остарели схващания по въпросите около рамката...
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
http://i.imgur.com/UAVZoWS.jpg
Готово!
Нали се сещаш, че можеше да покажа само перфектни пити, само за снимка. Трябва и доброто и лошото да се показва, така човек по-правилно може да прецени.
Ако ти покажа идеално изградени и изцентрофужени рамки, ще останеш с впечатлението, че всичко е било наред.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Има хора ОПТИМИСТИ, които виждат само доброто, а има и ПЕСИМИСТИ, които виждат само лошото. Истината обаче е че хората трябва да са РЕАЛИСТИ, и да виждат нещата такива, каквото са в действителност. За съжаление това много трудно се постига.
Аз окачествявам себе си като ПЕСИМИСТ, който знае за този си недостатък, и непрекъснато прави опити да бъде РЕАЛИСТ, но това не всеки път му се отдава.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))