Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Хрумна ми една идея, и сега ще я реализирам. Ще отворя една тема, наречена ПЧЕЛНИ ПИТИ. В нея ще публикуваме снимки на изградени пити и ще ги обсъждаме - обтелване, свличане, пило, нектар, мед и т.н. По принцип един пчелар би трябвало да може поне 5 минути да разказва какво се е случило с една пита, гледайки само в нея. Това ще е много полезно за начинаещите, пък и за всички останали.
Вече съм подготвил снимки на свлечени пити, и ще ги пусна в тази новата тема.
Извинявайте за дописването. С конеца ми се вижда добра идея (ако е и памучен). С кордата не знам какво ще стане в парогенератора след време. Моя е с прегрята пара (висока температура) и от топлината кой знае какви отрови ще влязат и от влакното (само предполагам това) във восъка.
И аз едно време спорих с целия форум, когато ми казваше да не правя намислената от мене глупост (без обтелване - само със защипване в горния край). .......
Е поживяхме и видяхме, като се молехме всичко да е наред.![]()
![]()
![]()
Да, ама не ......![]()
![]()
![]()
И после си блъсках главата в стената .....![]()
![]()
Раззминах се само с 2000 изхвърлени рамки, но ми коства 2 години, докато ги изчистя всичките. И до ден днешен сигурно някъде в някой плодник все още има такива рамки, изкривени и свлечени ......
Въпрос имам ,даже два :наскоро (преди две седмици ) разделих 2 кошера на *2 ,като оставих старите майки в два,а другите два си излюпиха млади майки .И вчера проверявам старите майки .И двете не ги видях ,в единия пило няма само едни дребни маточници ,много ,до 20 ги броих после спрях ,но това което ме озадачи е че на прашецовата рамка имаше два огромни маточника ,за първи път виждам маточници там ... пило нямаше на рамката само тези два маточника .. Какво ще рече това ? На другата майка .пило тук там ,на почти всичките 6 рамки ,но едно такова голямо ,,странно пило ,верно е че носят мед ,слънчогледа цъфти ,но това тук там ме озадачи ,така ли не е снесла поне едно петно 10*10 см некъде ,та искам съвет кво да правя и с маточниците и с другия с "тук там странното пило"
Митаче
Както вчера писа Матеев, необходимо е пчеларя да се запознае с фазите на развитие на пчелата майка, работничка и търтея, за да може сам да си отговаря на подобни въпроси.
Голямото пило е търтеево. Търтеите се излюпват на 28 ден, а пчелите на 21 ден. Ти като разделя семействата имаше ли маточници? Ако е нямало то те са си изградили. Как установи, че са се излюпили майки. Ако са си градили сами маточници, то времето за снясяне на майката е 27-28 дена от снасянето на яйцето и т.н. Има случаи когато градят подобие на маточник върху търтеево пило, но то е само подобие и пчелар с твоя опит може да го помисли за маточник.
Прочети това http://to-bee.blogspot.bg/2011/04/blog-post_03.html
Многото маточници са спасителни т.е. заложени на по-възрастна ларва. От тях биха се излюпили майки, но по-дребни, а качествата им ...
Има и още хипотези, но...
Както се казва трябва око да види, само на едни твои обяснения, отговорът не може да е еднозначен.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))