Здравейте днеска бях на обмяна на опит при колега пчелар със 70кошера от които имаше и много отводки.
За първи път видях майка неоплодена на мрежестото дъно а ние я търсим на рамките.
Второ на следващата отводка пак неоплодена майка на плодника на страничната дъска заедно със 15-20 пчели,откачена работа през това време ни дебнеха пчелоядите накацали 3-4 парцала на едно съседно дърво камъни мятахме изобщо не им пука от нас.
Относно чудото което видях на пчелина ми при 4 рамки отводка ако излезнат и една рамка с пчели сутринта(рояк ако е) следобяда когато ги проверих пак си бяха на 4 рамки с пчели,мисля че щях да забележа липсата на една рамка с пчели примерно.Вторник ако е хубаво времето ще го прегледам обстойно.Облитане не е било виждал съм го вече доста пъти.Вариантите са два или рояк или оплождане)
Оводката е направена от рой,със заложени маточници и майка неоплодена говорих с човека който ми я даде,нещата ще се разберат още след 2-3 дена
Мерси на всички за мненията ще пиша когато я прегледам пак
Писах че е било към 10ч. не са важни 20-30мин нагоребеше над 20градуса със сигуртност,тихо спокойно слънчево време

)
Цитат