Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 303 от 683 ПърваПърва ... 203253293301302303304305313353403 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,021 до 3,030 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    [QUOTE=vasilevsa;96073] Не съм чувал майка да се оплоди на близкото дърво в клоните [/QUOTE

Адаш,прочети внимателно разказа на колегата.Пчелите не са кацали на дървото,а са кражали около дървото на височина 10-12м......В момента в който младата майка пронесе,пчелите сами ще разрушат останлите маточници и млади майки.Колегата не е видял младата майка защото най-вероятно е била по дъното на кошера....

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Аз пък съм чел, че майката излита вертикално нагоре много бързо, защото зоната 8-10 метра височина за нея е опасна. В тази зона летят чужди стари пчели, и не се знае дали някоя от тях няма да пожелае да нападне майката. Именно поради тази причина тя излита на височина 20-40 метра, защото тази зона за нея е безопасна. В тази зона летят само търтеи и други майки.

Ако това е вярно, то тогава оплождане в клоните на дърветата е невъзможно. Майката няма да стои там - тя колкото се може по-бързо ще се издигне на височина 20-40 метра над върховете на дърветата.
    Може и да си прочел,но не си си направил труда(поради ангажираност) да помислиш и веднага правиш авторитетни заключения,които от своя страна манипулират заключенията на колегите.А и преводачите го правят(превода) машинално.
    Това горе описаното може да се случи само ако пчелина се намира в гора или пресечена местност(като на Швейцареца) обрасли с високи дървета.Ако дърветата са високи на каква височина ще е полета(коридора) на работничките?Върховете на дърветата образуват равнина,а полета на пчелата е 2-4м над равнината.Демек,височината на оплождане си зависи от местноста-района в която се намира пчелина,площта на поляната,населеността .....

За това бръмчене около върха на дървото бях писал и аз.Баща ми ги беше дебнал около 40 мин. Твърдеше че голямо количество пчели е вдигало много шум около клоните на дървото.Според него е имало пчели и от двата кошера а след около 40 мин се били кротнали и прибрали.На другия ден времето беше лошо но на по следващия ден си хванах рояк на 10 метра от кошерите.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    [QUOTE=Ангел Йосифов;96109]
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Не съм чувал майка да се оплоди на близкото дърво в клоните [/QUOTE

Адаш,прочети внимателно разказа на колегата.Пчелите не са кацали на дървото,а са кражали около дървото на височина 10-12м......В момента в който младата майка пронесе,пчелите сами ще разрушат останлите маточници и млади майки.Колегата не е видял младата майка защото най-вероятно е била по дъното на кошера....
    Цитат адаш "Днеска към 10часа сутринта от този кошер излязоха масово пчели на прелката и започнаха да летят и бучат около кошера,след 1-2 минути примерно казвам около 100 пчели отидоха до близкото дърво и на височина около 10-12метра и летяха около клоните 5 минути някъде,после започнаха да се връщат към пчелина аз стоях и ги гледах отдръпнах се на 10 метра."
    "Летене и бучене около кошера - Така не излиза майка на облет и почти никога по това време в 10.00 няма достатъчна температура за да се извърши брачен полет. Ясно е че колегата е получил отводна от разформирован роеви кошер.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    В петък и събота,температурата към 9 ч беше 20C*(за Видин),при това на сянка,а на слънце колко ли е била.Освен това на страха очите са големи....Навярно си чувал бръмчене на търтей,ами ако са 5-6 едновременно...Летейки около дървото,майката се е опитвала да "финтира" търтеите....четири рамкова отводка,от които 2 с пило,дали би се руила?....Както и да е може и да греша......

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2016
    Пчеларски район
    Ресен-село Паскалевец
    Здравейте днеска бях на обмяна на опит при колега пчелар със 70кошера от които имаше и много отводки.
    За първи път видях майка неоплодена на мрежестото дъно а ние я търсим на рамките.
    Второ на следващата отводка пак неоплодена майка на плодника на страничната дъска заедно със 15-20 пчели,откачена работа през това време ни дебнеха пчелоядите накацали 3-4 парцала на едно съседно дърво камъни мятахме изобщо не им пука от нас.
    Относно чудото което видях на пчелина ми при 4 рамки отводка ако излезнат и една рамка с пчели сутринта(рояк ако е) следобяда когато ги проверих пак си бяха на 4 рамки с пчели,мисля че щях да забележа липсата на една рамка с пчели примерно.Вторник ако е хубаво времето ще го прегледам обстойно.Облитане не е било виждал съм го вече доста пъти.Вариантите са два или рояк или оплождане)
    Оводката е направена от рой,със заложени маточници и майка неоплодена говорих с човека който ми я даде,нещата ще се разберат още след 2-3 дена
    Мерси на всички за мненията ще пиша когато я прегледам пак

Писах че е било към 10ч. не са важни 20-30мин нагоре беше над 20градуса със сигуртност,тихо спокойно слънчево време
    Този пост е редактиран от Rado76; 29.05.2016 в 16:53. Причина: допълнение

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    В петък и събота,температурата към 9 ч беше 20C*(за Видин),при това на сянка,а на слънце колко ли е била.Освен това на страха очите са големи....Навярно си чувал бръмчене на търтей,ами ако са 5-6 едновременно...Летейки около дървото,майката се е опитвала да "финтира" търтеите....четири рамкова отводка,от които 2 с пило,дали би се руила?....Както и да е може и да греша......
    Колега Йосифов,първия рой който хванах в живота си беше точно от 4 рамкова отводка,направена от един възрастен пчелар,съсед на тъста ми,където бях сложил капан.Въпросния рой заемаше 1 магазинна рамка.Впоследствие се оказа много хубав ген и към момента продължавам да си го въдя.Съседа се чешеше по главата и постоянно повтаряше,че такова чудо не е виждал.Тази година е на изненадите.Толкова анормални поведения не бях виждал при пчелите.Лошо няма,за нататък ще сме по-подготвени.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    А ми подготвени...Винаги ще се намери с нещо да ни изненадат.......

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    А ми подготвени...Винаги ще се намери с нещо да ни изненадат.......
    То, дет са вика, тамам ще им научим номерата и зарад деменцията ги забравим и айде пак наново с унуката.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    А може и да я борим тая деменция с разни мнемонични средства Павка! Обаче ще трябва да намалим употребата на други, още по- любими нам.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Страница 303 от 683 ПърваПърва ... 203253293301302303304305313353403 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •