Има много изследвания по въпроса, но резултатите не са еднозначни. На всички видове времена по време на развитие на майката силно влияе ТЕМПЕРАТУРНИЯ РЕЖИМ на конкретния маточник. Охлаждане само с няколко градуса ЗАБАВЯ РАЗВИТИЕТО.

От момента на снасяне на яйцето до момента на излюпване на ларвата средно преминават 3.5 дена (84 часа), но това време се колебае с +/- няколко часа в зависимост от температурата. Яйцата в центъра на гнездото се отопляват по-добре, а тези по периферията - по-зле. От тука идва и разликата във времето на излюпване. Във всички останали стадии от развитието температурата също влияе и променя продължителноста им с по няколко часа в плюс или минус. Влияе и качеството на храната (състава на пчелното млечице), а тя от своя страна се влияе от приноса на нектар и прашец в кошера.

Влияе и възраста на личинката, която пчеларя прехвърля в маточната чашка. Тука грешките могат да са много големи.

Всичките тези фактори, взети заедно, могат да създадат илюзията, че един маточник се излюпва на 15-тия ден, а друг - на 17-тия. И за да не стават големи грешки, пчеларите предпочитат да вадят маточника на 14-тия ден (10 дена в отглеждача), но в този маточник майката вече може да е в 15-ти или дори в 16-ти ден. Специалистите в прехвърляне на ларви могат да си позволят маточника да стои в отглеждача 11 дена. Така е по-добре за бъдещата майка, но процента на гафовете нараства значително. Под гафове разбирам ранно родила се майка, която убива майките във всички останали маточници.