В бизнеса използвам 2-3 работещи формули. Има и изключения, но те не съществуват дългосрочно.
Ето една рабоща формула.
Предлагам на доставчиците си по-добри условия и по-добри цени от тези, които предлагат конкурентите ми.
Държа на доставчиците си, защото търсенето на нови алтернативни СТРУВА ВРЕМЕ И ПАРИ. Представете си една фабрика да затвори 1 седмица, защото мениджър снабдяване е решил да търси нови доставчици и да спести 50 лева на месец. Намира нови доставчици, но качеството е лошо и отново сменя доставчиците. Колко е спечелила и колко е загубила фабриката???
Предлагам на клиентите си по-добри условия, по-добър продукт и доста често по-ниски цени.
Да, работя с по-ниска печалба. Целта ми не е печалбата, а позиция на пазара.
Ако предлагаш по-добри условия, по-добър продукт и малко по-ниски цени, тогава пред клиента няма избор.
Оборотът се повишава и буквално засипвам доставчиците с поръчки. Те предпочитат да изпълняват първо моите поръчки, защото съм по-добър клиент(плащам по-добре, правя оборот и нямат проблеми с мен). Гледам да задръстя доставчиците и те да са принудени да правят компромис с моите конкуренти. Дали ще им предложат по-ниско качество или ще им бавят поръчките и т.н - аз печеля от това. Конкурентите ми имат проблеми с намирането на "качествени" клиенти, занимават се с тинята на пазара. Тинята на пазара са клиентите, който не си заслужава да имаш. Такива клиенти плащат по-малко, имат възражения, губят ти времето...и т.н. Конкурентите ми си губят времето с тинята и нямат капацитета да обслужват най-лоялните си и качествени клиенти. След като им падне оборота, започват да повишават цените и започват да изнудват доставчиците или да ги сменят и правят още повече компромиси с качеството. Дори най-лоялните им клиенти не са доволни и познайте при кого идватМного от доставчиците отказват изобщо да работят с тях и ми предлагат по-ниска цена, само и само да им купувам цялата продукция и да не се занимават с конкурентите ми. Други малко ги натискам и понижават цените, но тук трябва всичко да е с мярка, защото ако прекаля, тогава доставчиците започват да търсят отношения с конкурентите ми. Хвърлил съм адски много ресурс и трябва да внимавам и да си пазя доставчиците.
Честито в тази ситуация, вече заемам челна позиция на пазара!
Не е цялата "формула", запазих в тайна една малка част, защото все пак я използвам и работи отлично при мен. Тази формула съм я използвал не един или два пъти и почти винаги дава отлични резултати. Тук приоритет номер 1 са доставчиците и оптимизиране на производството, а не клиентите.
Много се радвам, че всеки в България си мисли, че разбира от бизнес, иначе щях да умра гладен![]()