Много си прав г-н Матеев, но има някои фактори които явно не отчиташ, не се съобразяваш с тях.
За фалитите също си прав но за пчеларския сектор в нашата държава не важи в пълна сила.
Напра ви един анализ, като процент, колко от пчеларите са напълно зависими от приходите от продажбата на мед.
И аз нямам точна представа на национално ниво, но познавам собствениците на над 4хил. пчелни семейства и мога да ти гарантирам че дори и при 2 нулеви години тези пчелари няма да се преориентират в др. бизнес.
Прекупвачите да си мислят, техен е проблема, то като дадена стока се е наложила на пазарите, дали ще са наши или чужди, няма голямо значение.
За млякото примера ти е много неуместен, ??????. в цяла Европа има свръх производство и производството е в повече от консумацията и затова и цената е такава в общността, за нашия мед нещата не стоят по този начин и явно става че лобираш за др. интереси.
На българския пчелар няма да му е за пръв път да свива коланите, по голяма част от тях имат друг доход колкото за преживяване, а те пчелите си знаят работата, могат да просъществуват и без нас известно време.
Виж при теб са др. нещата, то заплати осигуровки, не знам кои е повече заплашен от фалит. Това което стана в др. сектори на животновъдството, много трудно ще се реализира в пчеларството.
Ликвидира се дребното птицевъдство, свиневъдство, овцевъдство. В процес на ликвидация е говедовъдството, то ликвидацията става точно така големите собственици плащат на продажните ни управници, да прекрояват наредбите да стават непосилни изискванията за дребния производител, за да дават път на големите.
Даже някъде го беше загатнал как държавните контролни органи могат да завишат изискванията си при добива на мед. Ясно ми е защо си притеснен от създала та се ситуация, но недей се сърди на обикновения пчелар и той както и ти, гледа да не разчита основно от продажбата на мед. Кой както може се спасява в ситуацията, някой работят на др. място други произвеждат майки, отводки,рамки.
Не разумно е да разчиташ само на един вид стока. Затова в статията на Капитал анализа е че пчеларството в България е повече като допълнителен доход.
И мен отдавна ме блазни идеята да се занимавам само с пчеларство. Знаеш ли колко пъти съм слагал орехчето на дупето, е няма как в нашата объркана държава да взимаш само правилни решения.