В края на цъфтежа на рапицата масово се сее слънчогледа. При този колега нещата са съвпаднсли но не мисля че това е причината за проблема. След засяването на слънчогледа се оръска с хербицид. Няма никакъв цъфтеж в прясно засетия блок. Вида на пръскачката е такъв че да има минимум загуба на препарат еъ въздуха.
Все още не съм дал проби от пергата и от прашеца в които най-много се съмнявам. Охранявам подвижния пчелин денонощно и това страшно много ми пречи да действам експедитивно. Колкото повече колеги се свързват с мен и обсъждаме нещата все повече надделява теорията за замърсен с пестициди прашец който води до отравяне което се проявява с дезореантация на пчелите и сътветно силно намаляване на семейството без видим подмор. Характерни са много продължителни ишумни облитания в началото на изчезването. Пчелите кацат по челната страна на кошера и стоят там с часове. Остават изчезването почти не засяга търтеите и те стават в семейството което се забелязва много защото са нереално много спрямо големината на семейството и броя на пчелите. Повечето пострадали са в края на цъфтежа на рапицата но има и в първата половина на цъфтежа. Тези които са пострадали по рано в повечето случаи са били сложили прашецоуловители. На една лекция в дружеството зададох въпрос на лектора който беше специалист (доцент) по хранене на пчелите - пресен прашец ли ядът или перга? Отховора беше ,че и двете но предпочитат перга. Това се вързва точно и със случая. При наличие на прашецоуловител пергата от овошки е по малко и консумацията на такава от рапица е започнала по-рано както и на пресен рапичен прашец. При нен отравянето стана след като се вдигнах от рапицата но и след 10 дни почти постоянен дъжд което принуди семействата да консумират много рспична перга. Нямаше проблем до първото силно облитане. Но след това..... И последно, при почти всички пострадали е извършено поне едно третиране на рапицата по време на цъфтеж в повечето случаи е началото на бурния цъфтеж.

Цитат