Ти нали не си ги представяш тези мръсотии едри като маслини?

Мръсотиите в повечето случаи всъщност са много финни микроскопични частици, примесени със самия восък. Те обаче имат различно тегло от восъка и ако в течна фаза восъка се остави на спокойствие, за 2-3 часа тези мръсотии се утаяват и се разтварят във водата. Правил съм го това хиляди пъти и въпреки привидно чистия восък, водата която изливам отдолу винаги е черна като катран.

Аз обаче говоря за процеса на претопяването, а не за последната фаза - изливане в някакви съдове. В тази последната фаза се излива без никакви цедки в последователност от по-малки съдове. Аз например използвам легени за по лев-два. Когато се излива от дъното на казана ти не виждаш дали се излива вода или восък - виждаш само една черна течност. Излива се последователно в толкова легени, колкото са необходими. Чак след изстиването виждаш какво точно си излял. Първия леген обикновенно се оказва само черна вода, понякога примесена с мътилка и кал. Втория леген е смесен - мръсна вода на дъното и отгоре плуващ втвърден восък с кал по долната си част, която после се изстъргва. Следващите легени са с идеално чист восък. Каквито мръсотии е имало, те са останали във водата на първия и втория леген.