При мене днес заедно с адвокат и нотариус връчихме писмо на арендатора, който ми натрови пчелите в с. Александрово. Връчихме му официална писменна покана за среща, на която да уточним какво ще правим - ще плаща доброволно или ще се съдим. В писмото има претенции за над 30 000 лева щети.
Междувременно вече не знам за кой ли път един или друг арендатор звъни и предупреждава за пръскания. Явно са се стреснали и сега вече спазват закона. Въпреки че вече ме предупреждават и затварям прелки, щетите пак продължават, но този път поради ЗАДУШЕНИ СЕМЕЙСТВА. Загиват по 2-3 семейства от пчелин, но това са най-силните семейства. Загиват защото имат много пчела и тя в желанието си да излезе навън, слиза на дъното и запушва цялата решетка на мрежестото дъно. Температурата в кошера се вдига толкова много, щото питите се стопяват и меда изтича на земята. С две думи - трагедията пак продължава, но в по-малки размери.
Днес пак ми звъннаха за поредното пръскане и утре сутринта пак ще затварям 3 пчелина, които съм ги затварял само преди 3 дена за друг арендатор. В разговора с този новия арендатор установих, че той въобще си няма на идея що е това Наредба 15 и има ли тя почва у нас. В началото ми каза "Абе утре може би ще пръскам, ама ако духа вятър, ще го отложа за след обяд или за някой от следващите дни." Смразих се и мислено си представих как му прегризвам гръкляна. След това се овладях и малко по-учтиво му обясних, че трябва да пръска най-късно до 11 часа и то точно утре (или в точно определен предварително известен ден), а не когато му скимне.
Накратко - повечето арендатори си нямат ни най-малка представа кога и как имат право да пръскат. Освен това си мислят, че като ни звъннат, и вече съвеста им е чиста. И се опитват да пробутват номера от типа "абе може би ще пръскам през следващите дни, ако ми кефне, пък ти си длъжен цялата седмица да си държиш пчелите затворени". И като се случат няколко арендатора около тебе, то това означава да си затвориш прелката на 1-ви април и да я отвориш чак на 1-ви септември.