Та така кошмарите ми се сбъднаха близо 200 семейства в роево. За три дни предприех необходимите действия и овладях роенето и това съвпадна и с някакви хубави дни и начало на цъфтеж на акацията най-после. Семействата ми се видяха поодслабнали, но си викам студено е 12-13градуса и са посвили "кълбото" пък и летящата пчела е по акацията и не регирах. Оставих ги след това да работят на спокйствие няколкото дни цъфтеж които оставаха и все се чудех защо не летят" както трябва". Така до вчера когато реших да надникна да видя какво са събрали.
Ужас
Чисто празни 4ти корпуси. На третите корпуси мед 30 до 50 процента пълни и никави пчели вътре. В две семества намерих запечатано пило в трети корпу върху което няма нито една пчела.Във вторите корпуси основите на са докоснати, а в изградените пити напръскан мед. Всичкото пило в първи корпус там съсредочени и 90 процента от пчелите. В някои семейства имаше покритие на втори корпус с пчели, а в някои почти нямаше. Картината която гледах ми беше абсолютно непонятна. Как в по топло време има мед който не е покрит от времето през което е събран. Как има пило което е изоставано в по топло време от когато е запечстано. Ясно е че пчелите са намалели но как като съм на сред гората и няма начин да имам отравяне. Пък и какво отравяне на акация, пък и без никакъв подмор. Все пак говорим за мноооого пчели.
Дойдоха ми гости и ще продължа довечера.