Ще отговоря на Георги.
Значи колега,хубаво е ,че проявяваш интерес.Не прочете ли какво съм написал .В горния си пост?Или нещо не ти харесва,та питаш известни неща?СИЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА СА САМИ ОТГЛЕЖДАЧИ.Не можеш ли да го прочетеш?На тях не им трябва специална подготовка.Те са подготвени от ЕСЕНТА.Едно добро подхранване с медов сироп е достатъчно за събуждане на ентусиазма на майките.След известно време те се отнемат.Това време е ПОД МОЙ КОНТРОЛ.Това ,обаче не може да ти е известно.ИНВЕНТАРА С КОЙТО ТИ РАБОТИШ ,НЕ МИ Е ПОД РЪКА.АЗ ПОЛЗВАМ СВОЙ.ОТ МЕН СЪЗДАДЕН.И ПОДЧИНЕН НА ИДЕЯТА.РАЗЛИЧЕН Е ОТ ТВОЯ.И те моля за добър тон.Търтеите са твой проблем,не мой.Аз си имам подготвени кошери за това.За 40 кошера на пчелин два са достатъчни.За 80 ,4-5кошера стигат.За пчелин ,които има до 10 кошера не му трябва подготовка.Стига да е до някой голям пчелин или в селище с много кошери.Познатите на теб методи са неприложими през този период.За това има други.Виждам,че си майкопроизводител.Много добре.Питам те аз ,какво те учудва моята дейност?Защо се стряскаш от тези месеци?Кое ти се вижда неестествено?

Токо,това което ми пишеш е необяснимо.Попитах те ясно.ЗАЩО КОГАТО ОСИРОТЕЕ СЕМЕЙСТВОТО ,ТО ЗАЛАГА ОСНОВИ ПО СРЕДАТА НА ПИТАТА?НЕ ЗАЩО СВИЩЕВИТЕ МАТОЧНИЦИ СА ПО СРЕДАТА НА ПИТАТА?
За мен най-малките подробности са от значение.Например периода.Но не става въпрос за период от географско разположение, а за период от сезонно положение.Тогава има разлика в поведението.И това май бях го написал.Но вие нещо не четете.Да сравниме свищевите и самосменните маточници. Нека видя вашето наблюдение и мнение.