При такава големина на пчелина както е при вас, естествено е да е скъпа всяка минута. Как вие планирате, работите си на пчелина, как ги групирате по важност?
На пчелина няма важни работи и такива, които могат да се пренебрегнат. Всички работи са важни. И всички те са отчетени в календарния план. На голям пчелин, пчеларят няма възможност да си избира по – разнообразна работа. Ако вие пренебрегвате някаква работа или я игнорирате, то можете да стигнете до неуправляем процес. Затова на пчелина няма нито почивни дни нито празници. Даже и климатичните условия да не позволяват, то работите трябва да се изпълняват по график, независимо от това, ние ги изпълняваме и с това понякога веселим местните пчелари.
Вашият календарен план е съставен за голям пчелин, за конкретна местност, за конкретна технология. А може ли такъв план да се състави за неголям пчелин?
За какъвто и да е пчелин, такъв план не само няма да попречи, но е и задължително да се съставя. Планът винаги дисциплинира пчеларя. Климатичните условия и развитието на семействата се явяват основополагащи при съставянето на плана. За една година пчеларят няма да може да се научи да съставя план. Необходимо е да се отчитат много фактори. Моите съседи пчелари понякога се опитват сляпо да копират нашите действия на пчелина. Ако ние поставяме вторите корпуси, то това не означава, че всички могат да го правят. В зимата нашите семейства влизат като свръх силни. Семействата през октомври достигат 4 – 5 кг. Такива семейства ние формираме от две. Естествено, че и през пролетта такива семейства се развиват по – интензивно. Вторите корпуси ние поставяме само тогава, когато семейството заема всичките 14 пити на долния корпус и има не по – малко от 8 пити с пило. Всички по – нататъшни работи са свързани с времето за поставяне на втория корпус. Моментът на поставянето на втория корпус се явява контролен при съставянето на плана.
Вие постоянно усъвършенствате технологията на отглеждане на пчелите. А с какво ви обогати сезона 2004 - 2005 г.?
През тази година ние подготвихме календарен план за провеждане на задължителните работи, като отчитахме опита на прдходния сезон. За читателя искам да поясня, че освен производството на мед на пчелина ние още постоянно провеждаме изследвания в рамките на програмата на отдела по пчеларство на Псковския НИИ по селско стопанство. Опитите по използването на стари майки през сезона 2004 година нас ни обезкуражиха. Ако майката не се ограничава в един корпус, то това дава повече продукция. Ние използвахме метода на размяна на корпусите (класически прием за многокорпусното отглеждане на пчели), само, че манипулирахме не с корпуси, а с отделни пити. Пилото ние го спускахме в първия корпус, а маломедните и перговитев пити ги вдигахме горе. Този способ много стимулира майката да снася яйца. Още повече, че майката постоянно снася яйца в горната, по – топла зона.
Вашето отношение към подхранването на пчелите със сироп. Кога и как може да се подхранва. Как това се отразява на количеството на меда?
С подхранването на пчелите със захар ние не се занимаваме. Смятам стимулиращите подхранвания през пролетта за вредни, тъй като провокират пчелите към гибел. Единственото което правим е това, че приучаваме пчелите към водата. За това в хранилките през пролетта сипваме по 1 кг захар и заливаме с 1 л студена вода. В хода на вземането на водата от пчелите захарта се разтваря. За целия сезон от хранилката от пчелите се изпива до 8 л вода. Водата я вливаме при правенето на различни неща в кошерите. Общи хранилки на пчелина не правим, тъй като това може да доведе до разпространение на инфекциозни болести. Подхранването на пчелите със захар го правим след като сме изцентрофугирали меда. Всяко пчелно семейство го подхранваме с толкова захарен сироп, колкото е необходимо за успешно зимуване. Ако семейството зимува на два корпуса, то подхранването спира, когато всички пити от горния корпус се запълнят. Ако семейството зимува само на пита 435х300 мм, то подхранването продължава до тогава, докато пчелите вземат храната. Количеството на храната в семейството може да бъде съизмеримо със силата на семейството. Сиропът се подготвя само с преварена вода. Концентрацията е захар – вода 1,5:1. Никакви примеси в храната не добавяме. Запечатаната захарна храна пчелите употребяват цялата до главната паша. Нито веднъж пробите ни на мед не са имали захарност повече от предвидената в стандарта норма.
Вие много старателно подготвяте медът за продажба. Вашият мед винаги е с високо качество. Споделете тайните си.
„Тайната” е много проста. Пчелите никога не правят лош мед. Лошият мед го правят хората. А, ако започнем да говорим сериозно, то медът ние го центрофугираме в специално подготвено помещение на централната база. Питите с меда предварително се подгряват в специално помещение до температура 24 – 28 С. Съхранява се медът до реализацията му също в помещения с усилена вентилация. Качеството на меда зависи от културата на пчеларя. Небрежните пчелари не произвеждат качествен мед. Не може да се центрофугира меда преди да е запечатан. Медът на питата трябва да е запечатан напълно. Изключение представлява медът от последното центрофугиране, но той трябва да бъде в кошера не по – малко от 7 дни.