В.П. Цебро - Мастер – клас
Цебро В.П.
Коновальчук А.Т.
Биографска справка
Цебро Владимир Петрович се е родил в Украйна в Черкаска област в 1935 година. С пчеларство се занимава от 10 годишен. Днешно време той се грижи за пчелин от 225 кошера (зимуват). През лятото пчелина се увеличава до 700 семейства. Пчелинът е разположен на 6 точки в покрайнините на Псков. Председател е на Псковското общество на пчеларите. Научен сътрудник на отдела по пчеларство на Псковския НИИ на селското стопанство.
Владимир Петрович, първият въпрос, както се казва за себе си. С какво започнахте, как станахте пчелар?
С пчеларство се занимавам от детските си години. Баща ми винаги се е грижил за пчели. На пчелина ни имаше и кошери – колоди и украински лежаци. След службата в армията, съдбата ме изпрати в Псковска област. Ожених се. Пчелар се оказа и тъстът ми. Така тръгна всичко. Където и да работех, около мен винаги е имало пчелин. От 1970 – година започнах да се занимавам с проблемите на ускореното развитие на семействата. Аз не вярвах и не вярвам, че на Северо – Запад не може от пчелин да се получат високи доходи. Показателите – 10 – 15 кг от семейство – това е „постижение” за малките пчелини от 5 – 6 кошера. За стационарните, промишлени пчелини и 100 кг не е граница. Аз винаги се намирам в някакви търсения на още по – добра и безроева пчеларска технология, подходяща за моя район. Посоянно общувам с пчелари от Белорусия, Украйна, Прибалтика, Финландия. Искам да подчертая, че технологията аз я разработвам за себе си и за своите помощници. На никого не натрапвам своето мнение. Още повече, никого не съветвам сляпо да повтаря всичко, което правим аз и моите помощници. Аз постоянно експериментирам. Изучавам поведението на пчелите.
В последните броеве на сп. „Пчеловодство” и на вестника „Пасека России” остро е поставен въпроса за културата на пчеларството в Русия. Вашето мнение по този проблем?
Въпросът за културата на пчеларството не само е назрял, но и отдавна е презрял. Това не е само проблем на пчеларите. Това е проблем на държавата. Нито един, още повече начинаещ пчелар, сам няма да стане културен пчелар. За целта в нашата страна съвършенно не са създадени условия. Пчеларите не са защитени, нито пред стихия от страна на природата, нито пред произвола на чиновниците. В народа „ходи” мнението, че пчеларите са богати хора. И на мен ми се иска да закрещя: Елате всички да се занимавате с пчеларство и да ставате богати! Но тук веднага ще се разочаровате. Сега е времето на прекупвачите и на фалшификаторите на меда. Производителят е забравен от всички. Кажете ми, с какви средства ще си купи електрифицирана центрофуга пчеларят, който има пчелин от 15 – 20 пчелни семейства? А, ако пчелите в неговите кошери ги достигне болест, то това си е само негов проблем. Ако на пчеларя му се удаде да произведе нещо през този сезон, то къде е надеждата, че това ще стане и през следващия? В страната съвършенно отсъстват ветеринарната помощ и контрола. Промишлеността произвежда допотопно оборудване и инвентар. Може ли днешно време да се използват центрофуги от оцинкована ламарина? Медът се съхранява в обеми от оцинкована ламарина и пластмаси, които не са предназначени за хранителната промишленост. Има и много проблеми свързани с манталитета на нашите пчелари. И до сега преобладава роевото отглеждане на пчели. Maлко са хората които отглеждат майки. Медът се центрофугира от някои пчелари в неприспособени приспособления с използването на ръждиви посуда. Медът не се филтрира. Ако трябва да бъда песимист, кръгът се затвори. Но изход има. И този изход трябва да го намерят самите пчелари. Аз искам да кажа на всички пчелари – търсете начини да се обединявате!!!
Вие работите със стандартна рамка 435х300 мм. А как се отнасяте към многокорпусните кошери с рамка 435х230 мм. Никога ли не ви е минавала мисълта да преминете на многокорпусни кошери от типа Лангстрот – Рут?
Това, че работя със стандартна рамка дава много преимущества. Първото и основното преимущество това е основата на промишленото пчеларство. Аз продължително време работех като зоотехник на Псковската кантора по пчеларство. Точно в това време започна кампания, по внедряването на Северо – Запад на многокорпусни кошери. Тях ги докарваха – хиляди бройки. Кошерите бяха с ниско качество. Даже се стигна до там, че започнаха да ги раздават безплатно. Но те не можаха „да пуснат корени” в Псковска област. Причините тук са няколко. Многокорпусните кошери изискват високо качество на изработването им, високо ниво на механизация. Пчелините с многокорпусни кошери много лесно биваха подлагани на кражби. Ветровете, дъждът и кишата в нашия регион също не способстват за внедряването на многокорпусните кошери. Но освен тези проблеми има още един, аз бих казал основен проблем. Това е продължителнато и неустойчиво време през пролетта. Как да се разшири гнездото веднага с два корпуса, ако още е студено. А да се отлага разширението не може. Получава се, че 10 пити на рамки с размери 435х230 мм в средата на април е вече малко, а 20 пити е вече много. През това време в Псковска област широко се използваха кошерите с 14 пити на рамка 435х300 мм с магазин. Много пчелари този кошер ги устройваше. Отначало устройваше и мене. Но после стигнах до извода, че размерът на гнездото е избран удачно за нашата зона, а магазинът с 14 пити е неудобен. Подчертавам, 12 пити за гнездото са малко, а 16 вече са много. През това време аз превозвах магазините с 14 пити за центрофугиране с ремаркето на лекия си автомобил, където се събираха само 9 броя. А магазинни надставки с по 10 пити се побираха 40 броя, при това с тях е по – лесно да се работи. Освен това на мода излезе строителната рамка за борба с вароатозата. А как да се следи за нея, ако отгоре има магазин. Ето така и започна модернизацията на кошерите в процеса на работата. На кошерите с 14 магазинни пити започнахме да разполагаме магазинни надставки с по 10 пити. Тогава 4 – те крайни пити на гнездото се оказваха винаги достъпни за пчеларя.
Разкажете подробно за своята конструкция на кошера и нуклеуса!
Кошерът, който ние използваме не е измислен от мен. Единственото, което аз направих е, че го приспособих така, че да се използва в промишлена технология за отглеждане на пчели. Модернизацията на кошера отне няколко години. Сега кошерите на всички точки (пчелини) са абселютно еднакви.

Цитат