Аз постоянно им подавам по малко Апифонда в хранилките, за да си чоплят и да поддържат пилото, особено когато предстоят студени и валежни дни.Целта е да се поддържа нектаропотока. Развивам семействата на два корпуса като съм направил една ротация с вдигане на една рамка с разновъзрастно пило в началото на април. След това следя какво става в горния корпус. Ако майката се е качила и работи горе - всичко е наред. След това майката си слиза отново долу когато се освободи място и работи и в двата корпуса. Ако не се е качила, вдигам още една рамка с разновъзрастно пило и на нейно място слагам основа. Там където горния корпус има повечко нектар и малко свободно място, слагам отгоре магазин, но преди това проверявам дали всичко е наред в долния корпус. Общо взето на десетина дни проверявам положението и в двата корпуса, ако има открито пило в големи количества, всичко е наред. Показател за работно състояние е многото внасяне на прашец. Единични самейства са заработили и в магазина /магазин ДБ/ и си внасят нектар, въпреки променливото време. Там където все още не са в магазина, смятам следващите почивни дни да вдигна една рамка с пило или с мед и да я спусна през магазина. Имам едно семейство на един ЛР корпус с магазин, мислех да го оставя така, но плодника пръщи от пчели, а летежа е слаб, сложих му втори ЛР корпус отдолу като смъкнах две рамки със запечатано пило и на тяхно място сложих ВО и празна рамка. Следващия уикенд ще повторя операцията. При мен основната паша е ливадната и като гледам прогнозите и зацъфтяването ще има време да напълнят и втория корпус с пило. Относно демарирането, преди години го правех на всички семейства, но вече го прилагам само когато има признаци за роево настроение, много маточни чашки и малко открито пило и много стоящи и бездействащи пчели върху горните летви на рамките. Условието обаче е да има пълни два корпуса с пчели иначе при по-малко пчели може да се получи измръзване - загиване на запечатаното пило над ХР, тъй като пчелите не напускат гнездото с майката и откритото пило под ХР. Имал съм такъв случай миналата година и сега много внимавам. Миналата година целия юни нощите бяха доста хладни. А загиналото пило през деня в топлите дни загнива и е предпоставка за появяване на гнилцови заболявания. Относно това дали да се работи с един или два корпуса за плодник, според мен за високопланинските райони, където пашата е по-слаба, семействата с два корпуса се развиват много по-добре и стават доста по-силни и съответно донасят повече мед. Това е мое мнение и не го налагам на никой.