Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 31 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 304
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Точно така ,
    пчелите оформят кълбото върху празните килийки, не върху меда. Но факт е че над главите им и около тях трябва да има мед, ако няма, то те си пренасят в рамките на кълбото. Но идва януари и следва студ в продължение на 7-8 дни и какво става тогава ? Пчелите са свити на кълбо, и запасите са далече от тях. И.... УМИРАТ... ЖАЛКО. Тогава трябва да се намеси пчеларя и още от рано да сложи медец над главите им и да си пие винцето спокойно.

Тогава трябва да се намеси пчеларя и още от рано да сложи медец над главите им и да си пие винцето спокойно.
    Пчеларска идилия след добре положен труд.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Точно така ,
    пчелите оформят кълбото върху празните килийки, не върху меда. Но факт е че над главите им и около тях трябва да има мед, ако няма, то те си пренасят в рамките на кълбото. Но идва януари и следва студ в продължение на 7-8 дни и какво става тогава ? Пчелите са свити на кълбо, и запасите са далече от тях. И.... УМИРАТ... ЖАЛКО. Тогава трябва да се намеси пчеларя и още от рано да сложи медец над главите им и да си пие винцето спокойно.
    Пчелите оформят кълбото,като 25% от площа е върху мед.Ако нямат подгрят мед, пиши ги бегали.

Наблюдател
    Регистриран
    24.01.2012
    Забравих да допълня ,че двете семейства които обединих бяха отводки с млади майки . Направих това септември и едната от двете майки със сигурност е оцеляла. Мед от тях не съм вземал ,развиваха се плавно цялото лято . Единственото сигурно е че имаха много повече мед и пчели от другите.Срещу кърлежите ги обезпаразитих както останалите... Това че меда запазва температурата в кошера важи само за питата на която са пчелите, според мен .
    Пита с мед през зимата= буца от лед

Цитат Първоначално публикувано от plamen3
    Пламене, нищо лично, но това е страхотна глупост. Явно не си внимавал в часовете по физика. Я ми кажи, защо в цялата страна температурите са отрицателни, а по крайбрежието на морето са доста по високи?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Пчелите оформят кълбото,като 25% от площта е върху мед. Ако нямат подгрят мед, пиши ги бегали.[/quote]

Така си мислим ние, но има и семейства, които правят точно обратно на това което ние си мислим.
    Имах случай, при който, семейство стеснено на 6 рамки с нормални количества мед, преградна дъска и зад нея 3 празни рамки. Семейството се прехвърля зад преградната дъска върху празните рамки, и там си зимува, като си прехвърля медец от питите с мед.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Имах случай, при който, семейство стеснено на 6 рамки с нормални количества мед, преградна дъска и зад нея 3 празни рамки. Семейството се прехвърля зад преградната дъска върху празните рамки, и там си зимува, като си прехвърля медец от питите с мед.
    Зимуват си, докато свие студът и им свърши храната и им свършва зимуването, а и съществуването.
    Цитат Първоначално публикувано от iris
    ...трябва да правим окончателно зазимяване след зазимяването. А именно: изваждане на тези пити, средните, които са без мед или със съвсем малко мед, изваждане на пити, непокрити от пчелите, по които има незапечатан мед, изваждане на пити, оставени зад преградната дъска...

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Здравейте ,пчелари От две години се занимавам с пчели . Кошерите са ми фарар . Досега съм зазимявал все слаби семейства Всичките иззимуваха успешно без единственото ми силно семейство което обедених от две преди зимата. Имаха поне 20-ина кг мед и много пчели. Имаше мед в този кошер и малко умрели пчели по дъното . Предполам ,че такова количество мед вреди на пчелите през зимата като ги изстудява?!
    Пишеш, че е имало много пчели и много мед.
    А за пило не пишеш колко е имало.
    Споменаваш, че е имало малко умрели пчели по дъното.

Възможно е да си ги зазимил със стари пчели и малко млади пчели, които са останали шепа и са умрели, неуспявайки да поддържат температура.

с какво лекарство третира есента

? :D

Наблюдател
    Регистриран
    24.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Пламене, нищо лично, но това е страхотна глупост. Явно не си внимавал в часовете по физика. Я ми кажи, защо в цялата страна температурите са отрицателни, а по крайбрежието на морето са доста по високи?
    Не знам откъде такава смелост на изрзяване при положение ,че грешиш ! Имам си представа от топлопренасяне. И ти казвам ,че пчелите не са такъв топлинен източник за какъвто си мислиш . ТОЧКА!!!

Страница 8 от 31 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •