Някъде съм чел, че карниката пести сили, когато пашата е слаба, за разлика от италианките.
Някъде съм чел, че карниката пести сили, когато пашата е слаба, за разлика от италианките.
В вет. медицината когато имаме заболяване на 100% значи е външен фактор например натравяне заразано заболяване и т.н. разбира се разгонването (роенето) не е заболяване и пчелите не са като другите животни според мен а и г-н. Матеев я казва в поста това са силни гледани семейства и е правено изравняване казва че има 1 седмица дъжд това означава че нектаросъбирачките са в кошера няма нощно време пчели по цветята навън всичко е в кошера + излюпващото се пило аз 2014г. от 5 кошера в края на рапицата имах 4 в роева треска а 1 никога за 12-13г. не сме разбрали да се е ройл той си е такъв дефектен.
Въпроса тук е дали роенето е както ни казват в теорията че:
1.роенето е естествен начин за размножаване на семействата
или
2,естествен начин за оцеляване на семейството
Днес ходих на пчелина, за да прегледам семействата, дали се канят да се роят. Нито едно пчелно семейство няма роеви маточници. Част от акацията оцеля от късната слана и в момента цъфти. Въпреки това, магазините на кошерите са напълно празни.
Предполагам, че колегата е искал да каже, че италианките му са дали поколение, но то се е оплодило в небето с търтеи от неизвестна порода. В резултат на това са се получили "нечисти" италианки. Тоест майките и пчелите отново са жълти, защото жълтия цвят се поддържа от доминантен ген и надделява над черния, но това вече не е истинска италианка. Да, жълтее, но италианските гени са само 50% или дори по-малко, ако поколението е второ, трето и т.н.
Крайният резултат в такива пчелини с "италиански" гени след няколко поколения е преди всичко жълтеещи пчели или сиви пчели с жълти точки и тергити, но с много малко италианска кръв в тях. Такива пчели най-пълно отговарят на определението КУЧА МАРКА. Тези пчели са наследили една НЕПРЕДСКАЗУЕМА КОМБИНАЦИЯ от "добри" и "лоши" гени, и никой не може да ти каже какво поведение ще имат при една или друга ситуация. Два съседни кошера могат да изглеждат приблизително еднакво по цветова окраска (заради доминиращия ген на жълтия цвят), но да имат коренно различни поведенчески характеристики, медопродуктивност, устойчивост на заболявания, начин на презимуване и т.н.
Взимах ги от пчелар, който си е донесъл чисти Лигустики от Италия, но като произведе майки от тях, те се оплождат от местни търтеи, така поколението е 50% Лигустика, 50% местни. Пчелите се държаха точно както описват италианките по книгите. Много дейни, имаш чувството че са на бързи обороти, също така и много плодовити. Единственото което не съвпадаше с написаното по книгите беше, че бяха малко люти. Но в края на сезона като сложех чертата меда изваден от тях беше по-малко от средния ми добив. Същото наблюдение имаше и един друг колега.
Само една година ме изненадаха приятно, но тогава сезона беше по-дълъг. Може би ако района е с повече паша или се работи на мобилно и следваш пашата, резултата ще е друг, но при район с кратка паша определено не стават.
Аа вече разбрах какво си имал предвид. Аз помислих че визирашсвоя кошер щото казваш, че ядат много търтеите. Мерси за отговора
Днес си изгубих следобяда в дебнене на кошер. При облитането много странно образуваха бая брада над входа и по-малко отдолу и си рекох ще рои и седя и чакам като фикус сумати време да дебна рой нищо подобно след известно време брадата почна да намаля и си влезна и нищо де ти булка спасовден. Греда. Барем да си бех свършил друга работа.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))