Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 162

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2015
    Пчеларски район
    общ.Левски,обл.Плевен
    Колеги имам едно питане.Съмнявам се че при мен се е получило синдром на празният кошер.Февруари и началото на март когато подхранвах семействата,всички си обираха храната/подхранвах с апифонда/.Когато направих първите прегледи в всички кошери имаше пчели,даже някой бяха заложили пило.Започнах подбудително подхранване с захарен сироп и стартовит и ми направи впечатление че този кошер по-бавно усвоява сиропа-помислих че няма празно място за прибиране.Рапицата започна да жълтей и започнах да слагам магазините.Когато дойде реда на този кошер първо му направих преглед-имаше известно количество пчели но нямаше пило.Споделих с един познат пчелар и той дойде да хвърли едно око.След прегледа установихме че няма майка а само пчели-работници.Нямаше умрели пчели на дъното на кошера.Повече от половината пити бяха празни но имаше прашец и мед.Той предположи че пчелите са избягали и това са пчели крадци които са дошли да приберат останалия мед.Дали това наистина е синдром на празния кошер или греша?До сега за толкова години не ми се беше случвало.Моля за коментар.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от freddie46 Виж публикацията
    До сега за толкова години не ми се беше случвало.Моля за коментар.
    Аз НЕ мога да коментирам,но си мисля,че информацията не е достоверна.

Наблюдател
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Несебър
    При мен се разигра същото нещо. Към края на м. Август питите бяха центрофугирани,магазините свалени и подхранвах със захарен сироп. Да подчертая само че съм начинаещ.
    Става въпрос с ДБ 10 кошери. Първоначално се случи със 2 кошера. Изпразниха се, имаше малко мед и прашец,но при отварянето вече бяха останали само пчели крадци.
    Забелязах,че трети кошер не си взима сиропа,но при отваряне вътре си имаше доволно количество пчели. След седмица забелязах голямо облитане в късния следобед около този кошер и когато го отворих- пак само пчели крадци,опразнени пити, трагедия. Преди 2 дни подхранвах пак останалите кошери и до хранилката на един от тях забелязах да лази пеперуда на молеца. При повдигане на капака картинката беше следната: снимката
    Въпроса ми е тия молци способни ли са да унищожат семейството или са се настанили след излитането им ? Кошера беше също силен, с нова едногодишна майка, до последно си беше наред. Значи това става в рамките на седмица и половина максимум. В по-горни постове някои съфорумници предположиха лентичките,че са предизвикали бягството.В този кошер,както и в другите 3 имаше по 4 ленти воротом.Не смятам ,че съм закъснял със слагането им, но може и това да е фактор. Забелязах също доста маточници по питите.Моля давайте мнения !
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри 20160831_181841.jpg‎  

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Колега, провери си другите семейства за акар, че да не останеш на пролет и без тях. Третирай с ОК 35г , 100 г захар и 900 мл вода. През прелката бял лист хартия намазан с олио. Рецептата е за 20 кошера. На семейство между 30 и 50 мл. в зависимост от силата. Успех!

Наблюдател
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Несебър
    Да , още утре ще ги прегледам точно за това, както и ще поръчам тимол и ОК. Само да попитам върху листа накапвам 30-50 мл и го мушкам през входа ли ?

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Тест за акар може да направиш и с запрашване с пудра захар.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от redbull92 Виж публикацията
    ще поръчам тимол и ОК. Само да попитам върху листа накапвам 30-50 мл и го мушкам през входа ли ?
    Какво ще капеш тимол ОК или олио

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    В този кошер,както и в другите 3 имаше по 4 ленти воротом.Не смятам ,че съм закъснял със слагането им, но може и това да е фактор. Забелязах също доста маточници по питите.Моля давайте мнения !
    Кой ти каза да слагаш по 4 ленти Варотом ? Той не сваля акара, но превишената доза убива майката и семейството се разпада и следва нападение.

Наблюдател
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Несебър
    А сега де... кой ми а*а в гащите ?!?! По моя преценка... Семействата бяха много силни и логиката ми беше-много пчели+много акар= повече ленти

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    В по-горни постове някои съфорумници предположиха лентичките,че са предизвикали бягството.В този кошер,както и в другите 3 имаше по 4 ленти воротом.Не смятам ,че съм закъснял със слагането им, но може и това да е фактор. Забелязах също доста маточници по питите.Моля давайте мнения !
    Чудя се като си сложил варотом двойна доза защо ще слагаш и ОК.
    То ще избиеш всички кърлежи ама пчели ще останат ли.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •