Колеги имам едно питане.Съмнявам се че при мен се е получило синдром на празният кошер.Февруари и началото на март когато подхранвах семействата,всички си обираха храната/подхранвах с апифонда/.Когато направих първите прегледи в всички кошери имаше пчели,даже някой бяха заложили пило.Започнах подбудително подхранване с захарен сироп и стартовит и ми направи впечатление че този кошер по-бавно усвоява сиропа-помислих че няма празно място за прибиране.Рапицата започна да жълтей и започнах да слагам магазините.Когато дойде реда на този кошер първо му направих преглед-имаше известно количество пчели но нямаше пило.Споделих с един познат пчелар и той дойде да хвърли едно око.След прегледа установихме че няма майка а само пчели-работници.Нямаше умрели пчели на дъното на кошера.Повече от половината пити бяха празни но имаше прашец и мед.Той предположи че пчелите са избягали и това са пчели крадци които са дошли да приберат останалия мед.Дали това наистина е синдром на празния кошер или греша?До сега за толкова години не ми се беше случвало.Моля за коментар.

Цитат