Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
Скапана работа... на сложени магазини сироп да наливаме...
Понеже не насмогвам с форума, може ли да ми кажете какви са предполагаемите причини за "пълзящите пчели"? И тук при мен в Две Могилско масово колегите се оплакват, че е изчезнала летящата пчела точно преди акацията. Единици са тези, които са изкарали мед (примерно 100-200 кила от 30 кошера). При мен примерно, рапицата беше на повече от 4-5км и затова мисля, че причината не е натравяне след пръскане, но пчелите рязко паднаха с 20-30% и намалиха снасянето преди седмица. За щастие, акацията започна малко преди Великден и се надявам все нещо да съберат, ако се оправи времето.
Абсолютно същата ситуация и при мен и колегите от моето село.Кошерите ми бяха един месец на 5 метра от рапицата,бях закарал 50 семейства и 25 миналогодишни отводки да се развиват.Имам чувството,че пчелите се стопиха изведнъж и изчезнаха.Правеха пило развиват се и си викам аха след седмица ще се налюпи пилото и ще избухнат(евентуално ще има мед за вадене),но до там-пило има пчели няма.В началото си мислех,че аз може би съм нетърпелив и прибързвам но се оказа че същото забелязват и други колеги.Земеделеца беше много загрижен за пчелите,пръска с щадящи пчелите препарати,обажда ми се по няколко пъти да ми казва кога ще пръскат,че дори и пита за препаратите дали наистина са безопасни на две различни места.Та не би трябвало да е от препаратите,с които пръскаха рапицата.И аз си мисля да не е заради пръскането на житата,но пък това да се случи едновременно на толкова места в България......Матеев също имаше проблем и в пчелите му откриха инсектициди и един неоникотиноид,т.е. отпада възможноста да е било някакво заболяване по пчелите.