Привет на всички.
Прочел съм темата от самото начало.Отсял съм цялата информация,която представихте в темата и най вече на г-н Матеев,Благодарности за споделения опит.
Имам приятел,който има фирма за дограма и от него взех отпадачни листи термо панели,които размери на мен за нуклеуси са достатъчни.
Питането ми е да премахна ли от вътрешната страна пластмасовия лист или да го оставя,но дали ще прави конденз.И поради гладката му повърхност,дали ще е удобно на пчелите.Иначе спестявам боядисването.
Oк,няма да го махам,така и здравината ще е по голяма и пчелите няма да прегризват фибрана.
А с какво бихте ми препоръчали да лепя.От прочетеното тук стана ясно,че лепите с полиуретанова пяна,но на гладкия пластмасов лист дали ще държи.
Има едно полиуретаново лепило за дърво на Судал. Разпенва се малко и залепва много здраво. Един приятел си прави капаците от такива отпадъци-залепва ги перфектно
Благодаря за бързия отговор![]()
Такъв нуклеус може ли да се ползва с цел хващане на роеве. Мисля да си направя 2-3 и да ги окича наоколо с по 2-3 стари рамки вътре. Как мислите ?
Дали ще е фазерно съндъче,дървено или от фибран според мен няма разлика. Разликата е когато се правят отвотки фибрана е изолация и се създава по добър микроклимат от по малко количество пчели.Вече ги изпробвах и за мен вършат перфектна работа, за следващия сезон ще си направя повече.
Имам и аз 2 броя от г-н Матеев от миналия сезон. Сега ми се наложи да използвам единия временно за една отводка и онзи ден като я прехвърлях с изненада установих, че имаше локвичка вода на дъното в предната част между мрежата и прелката, явно от дъждовете последните дни. Случвало ли ви се е и откъде според вас влиза водата? То всъщност вариантите са 2 - или отгоре от таванката по някакъв начин да подлизва или другия вариант по-вероятен ако дъжда е бил силен и под наклон да е влязла през отвора на прелката.
При пчелите има мед, защото има ред!
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))