Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 49 от 419 ПърваПърва ... 3947484950515999149 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 481 до 490 от общо 4187
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Рапицата е едно от най-добрите медоносни растения. От един декар се получават до 10 kg мед.

Средната продуктивност от акацията в нашата страна в зависимост от възрастта на насажденията се движи от 3-4 кг при младите насаждения до 20-30 кг при 40-50-годишните от декар.

Интересно е при абсолютно равни други условия и най вече нектароотделяне коя паша е по силна и при коя ще отидат пчелите.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Рапицата е едно от най-добрите медоносни растения. От един декар се получават до 10 kg мед.

Средната продуктивност от акацията в нашата страна в зависимост от възрастта на насажденията се движи от 3-4 кг при младите насаждения до 20-30 кг при 40-50-годишните от декар.

Интересно е при абсолютно равни други условия и най вече нектароотделяне коя паша е по силна и при коя ще отидат пчелите.

Аз залагам на акацията.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Където цьфтежа е пръв тоест рапицата

Наблюдател
    Регистриран
    20.10.2014
    Пчеларски район
    с.Николово
    Ние се радваме, на това което има - в случая рапицата, защото при тазгодишните температури - около 15-16 дневни и 6-8 градуса нощни, нектароотделянето на акацията е нищожно, не мирише и почти няма пчели по нея, ако беше като миналата година 24-28 градуса дневни и 12-14 нощни, могат да напълнят магазините за 4-5 дни....
    Задават се липата и слънчогледа,дано там природата даде реванш за лошата акация!
    Милен Георгиев

Наблюдател
    Регистриран
    01.06.2015
    рапица нула акацията върви към нула остава да изтърва и по един рой и картинката ще е пълна нула

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от asco Виж публикацията
    рапица нула акацията върви към нула остава да изтърва и по един рой и картинката ще е пълна нула

Още две нули ти трябват и ще си олимпиец.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Днес отново цял ден вали. По кошерите има накацали по 1-2 пчелояда и само чакат нещо да излезе и да си поеме чист въздух Когато за кратко спре дъжда - пчелите се втурват на някъде и пчелоядите след тях. Като завали - отново касапницата се пренася на пчелина.
    За да не им е прекалено кофти на моите госпожици, напълних хранилките със сироп и витамин С.
    Това е накратко ситуацията в Русе.
    "Не вярвайте на мнения, а на факти!" Р. Кийосаки

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Скапана работа... на сложени магазини сироп да наливаме...
    Понеже не насмогвам с форума, може ли да ми кажете какви са предполагаемите причини за "пълзящите пчели"? И тук при мен в Две Могилско масово колегите се оплакват, че е изчезнала летящата пчела точно преди акацията. Единици са тези, които са изкарали мед (примерно 100-200 кила от 30 кошера). При мен примерно, рапицата беше на повече от 4-5км и затова мисля, че причината не е натравяне след пръскане, но пчелите рязко паднаха с 20-30% и намалиха снасянето преди седмица. За щастие, акацията започна малко преди Великден и се надявам все нещо да съберат, ако се оправи времето.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Аз, мисля че е пръскането на житата.До събота нямах проблем,но към 14;00 почнаха да пълзят само в два от редовете.Колега днес ме посъветва при подобен случай да ги напръсквам пълзящите с чиста вода.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Скапана работа... на сложени магазини сироп да наливаме...
    Понеже не насмогвам с форума, може ли да ми кажете какви са предполагаемите причини за "пълзящите пчели"? И тук при мен в Две Могилско масово колегите се оплакват, че е изчезнала летящата пчела точно преди акацията. Единици са тези, които са изкарали мед (примерно 100-200 кила от 30 кошера). При мен примерно, рапицата беше на повече от 4-5км и затова мисля, че причината не е натравяне след пръскане, но пчелите рязко паднаха с 20-30% и намалиха снасянето преди седмица. За щастие, акацията започна малко преди Великден и се надявам все нещо да съберат, ако се оправи времето.
    Абсолютно същата ситуация и при мен и колегите от моето село.Кошерите ми бяха един месец на 5 метра от рапицата,бях закарал 50 семейства и 25 миналогодишни отводки да се развиват.Имам чувството,че пчелите се стопиха изведнъж и изчезнаха.Правеха пило развиват се и си викам аха след седмица ще се налюпи пилото и ще избухнат(евентуално ще има мед за вадене),но до там-пило има пчели няма.В началото си мислех,че аз може би съм нетърпелив и прибързвам но се оказа че същото забелязват и други колеги.Земеделеца беше много загрижен за пчелите,пръска с щадящи пчелите препарати,обажда ми се по няколко пъти да ми казва кога ще пръскат,че дори и пита за препаратите дали наистина са безопасни на две различни места.Та не би трябвало да е от препаратите,с които пръскаха рапицата.И аз си мисля да не е заради пръскането на житата,но пък това да се случи едновременно на толкова места в България......Матеев също имаше проблем и в пчелите му откриха инсектициди и един неоникотиноид,т.е. отпада възможноста да е било някакво заболяване по пчелите.

Страница 49 от 419 ПърваПърва ... 3947484950515999149 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •