Цитат Първоначално публикувано от mladen99
Не разбрах снега върху капака ли се топи или снега отстрани?
Както и да е, но тук едва вчера минаха 2-е снежинки и това нее фактор по които може да се ориентирам.
Наи вероято ще дебна времето за да ги отварям.
Но какво трябва да е положението вътре?
Есента видях ясно оформено кълбо на единия.
Имаше един които щом махнахме капака и светлината влезе през хранилката, веднага хранилката се напълни с агресивни пчели които наистина жужаха заплашително, дали е фактор за малко запаси?
Прослушвах ги, има живот и щом почукам засилват жуженето и бързо жуженето спада до първоначалното, но в сравнение със силните семеиства има огромна разлика в звука (все едно чувате 8 цилиндров рев Виетнамка а слабите корса 1.2 се форсира :D )
Привет!
Да ви пожелая успехи в начинанието, така както описвате нещата работите ще ги правите от сложни по сложни.Зимата според мен е сезона в който ако преди това не сте си свършили работата като пчелар (вие или този от който сте купили или взели семейството) сега просто няма какво да правите.Ако семействата са толокова слаби , и да храните - с което ще си вгорчите живота с излишни гимнастики , то на пролет ще имате семейства който са на ръбът и само ще ви спъвът и ще ви късът нервите.Следващия ми съвет към вас , зимата недейте да чукате по кошерите и да слушате най малкото през първата ви година на пчеларстване едва ли ще установите нещо , това как се чувал кошера или не е доста относителен метод за определяне , но и дори да хванете нередност при тея темеператури нищо не можете да направите(е в литературата са описани доста начини за спасяване на семейсва през зимата , но само ако взема да ги цитирам и ще се откажете), това с питките никога до сега не съм го пробвал , сигурно ще има ефект , но аз ефекта си го постигам и без питки, просто на пролет като се позатопли започвам подхранване през хранилките със захаросан мед и това е.Другото което мога да ви посъветвам е не дръжте толкова много на бройката колкото на количеството продукция от кошер , няма нужда да приказваме насам на там че имаме 50 кошера , след като вадим от тях по 5 кг мед, по добре е да имаме 10 семейства от котио да вадим по 25 кг, а тези 25кг няма да ги постигнем от семейства които се чудим дали ще оцелеят зимата , ако слабите оцелеят на пролет е по добре да ги обединим със по силните семейства и да се опитаме да постигнем наистина силни семейства които се предполага , че ако успеем да работим с тях ще са наистина продуктивни.
Поздрави.