Ванка,явно и ти знаеш вкуса на "личинките".Във един от капаните имаше по малко рамки и на празното място изградили 3 далака(за седмица) само с раб.пило.Единия далак около 3дц2 беше осеменен и тук-таме имаше депониран прашец.Личинките бяха,като за прехвърляне-просто деликатес....
Днес бях при пчеличките.На две от отводките маточниците са излюпени, но майки не видях нито пък прясно пило.На третия маточника си стои запечатан.Не знам колко време е необходимо на майката да се излюпи.Маточниците бяха запечатани около 9 април.Гледам, че са залагали други два маточника в същата отводка.Какви са симптомите на търтовка?Благодаря Ви!
Автор: доц. д-р Б. ПървуловНа новоизлюпената майка са нужни 4-8 дни, за да укрепне и извърши първите си ориентировъчни полети. След това тя е годна за оплождане. Ако по някаква причина при брачния полет семенното й мехурче не се е изпълнило с нужното количество сперма, около 8-10 милиона сперматозоида, тя може да излети на втори оплодителен полет докато се напълни. Три - четири денонощия след оплождането, майката започва да снася оплодени яйца. Първите яйца тя може да снесе и неоплодени, а след това започва да снася оплодените.
Какъв е отвора на таванката към хранилката. Купих си нови кошери с 4,5 мм. а старите ми кошери е 8 или 9 мм
И аз имах същите въпроси колко дни е нужно на майката започне да осеменяване рамките ,но гледам че колегите са ме изпреварили. Има ли значение колко е голяма майката ? Имах около 10 маточника в една отводка зборна която направих ,дадоха ми съвет да премахна по малките маточници . Но те бяха почти един размер ,след около седмица бяха премахнати 5 6 от тях вчера на 24то отворих и точно на 16-я ден се беше излюпила. Гледам доста дребничка има ли някакъв проблем?
Още е девствена затова е дребничка. По голяма е по добре но ниска набита в газъ развита е най добре (има повече яични тръбички) но от друга страна я виж китайците са дребни но що народ са.Важно е после как осеменява.
Диаметъра на майката е в право-пропорционална зависимост от броя на яйчните тръбички. По-тънка майка - по-малко тръбички - по-малко яйцеснасяне.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))