Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 132

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен

Основа с много парафин горе на снимката. Много по-прозрачна е. В същото време е по-тъмна, защото е използван най-черния восък.

Основа от пчелен восък долу на снимката.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Дамяне, сигурно ли е, че това е основа с много примеси и само цвета и прозрачността са критерий? Може ли на място в магазина да докажа, че има много парафин? Питам, защото купувах няколко пъти подобни на горните с уговорка, че са от чист восък. Трябва да съм съм сигурен, че цветущите ми фрази са подплатени убедително следващия път.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    Дамяне, сигурно ли е, че това е основа с много примеси и само цвета и прозрачността са критерий? Може ли на място в магазина да докажа, че има много парафин? Питам, защото купувах няколко пъти подобни на горните с уговорка, че са от чист восък. Трябва да съм съм сигурен, че цветущите ми фрази са подплатени убедително следващия път.
    Не се вижда добре на снимките, но лявата пита е жълта, а дясната е наситено жълта и близо до оранжево.
    Лявата пита има между 30 и 50% пчелен восък.
    Дясната има 100% пчелен восък. От тази пита правя в момента маточни чашки, защото в нея няма акарициди и пестициди от нивите(доколкото е възможно).
    Ако основата прозира и можеш да четеш вестник през нея, тогава примеса в нея е най-вероятно парафин. Основите не трябва да имат мазен блясък, а матов. Пчелният восък може да се направи да бъде по-мек и пак да бъде 99.9% чист, но това не се прави за основите, защото е скъпо. Преработвам восък с цел да стане по-мек, но цената му скача много и не се продава в БГ. Евтиният вариант е с добавянето на 5% - 10% хидрогенирано растително масло или палмово масло. Тогава восъка се държи като малко по-твърд пластелин и с ръце можеш да го оформяш.

Ърнест Хемингуей

Наблюдател
    Регистриран
    30.05.2013
    Дамяне,с какво си правиш маточните чашки?
    Винаги е имало нямане, винаги е нямало имане, но такова нямане каквото сега има никога не е имало. Радой Ралин

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    На първо място е восъка от строителни рамки, но трябва да няма нито прашец, нито нектар, нито пило по питите или да е много малко. Питите са СУПЕР чупливи и буквално стават на прах в ръцете.
    Разпечатките са значително по-некачествени и в тях има доста примеси, но за производството на основи не е толкова голям проблем. Най-ниското качество излиза от черните пити, защото температурата трябва да бъде много по-висока и в тях са събрани всички отрови и пчеларя трябва да изстисква восъка през цедка, че да го освободи всичкия. При по-високата температура, всички мастноразтворими химикали се натрупват/разтварят във восъка и по-добре да ползваш основи от 100% парафин. Восък от пити с мухъл и вкиснал мед се продава, не го използвай. Киселината и алкохола, работят като много добри разтворители и този восък не го искаш обратно в кошера.
    За производството на пчелни майки е недопустимо да се използват маточни чашки направени от черни пити, а от разпечатки е компромисен вариант и то ако няма масови култури в района. Затова ако не си сигурен във восъка, по-добре пластмасови чашки. Знам, че претопяват изрезките от основите и си правят чашки, но всеки с акъла си.
    Събирай си най-чистия восък и не го продавай!
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Затова ако не си сигурен във восъка, по-добре пластмасови чашки.
    Това според мен важи не само за восъка за чашки, но и за восъчните основи. От известно време се питам кое е по-добре? Да купувам восъчни основи с незнайно какви химикали вътре или пластмасови основи. Най-добрия вариант ще бъде основи от собствен восък, но за жалост не добивам достатъчно за да дам на някой производител да ми направи основи.

М-у другото онзи ден мерих, че от една строителна рамка получавам 70-80гр. восък. Тоест това е което добивам след разтопяване. Колко изхвърлям с пилото не знам.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    Това според мен важи не само за восъка за чашки, но и за восъчните основи. От известно време се питам кое е по-добре? Да купувам восъчни основи с незнайно какви химикали вътре или пластмасови основи. Най-добрия вариант ще бъде основи от собствен восък, но за жалост не добивам достатъчно за да дам на някой производител да ми направи основи.

М-у другото онзи ден мерих, че от една строителна рамка получавам 70-80гр. восък. Тоест това е което добивам след разтопяване. Колко изхвърлям с пилото не знам.
    Зависи на каква система си, но винаги можеш да измислиш вариант. Според мен, най-добрия начин е да сменяш основите в плодника всяка година или максимум на 2 години. Всеки кошер трябва да ти произведе толкова восък, колкото да си смениш всички основи в него. Примерно: Имаш ДБ12 с основи 72 грама, трябва да изкарваш от този кошер по 0,864 кг восък. Реално цифрата е около 600-700 грама. Няма да можеш да смениш всички пити наведнъж, защото в някои ще има пило и/или перга, а и все ще се намери някоя пита в която не е отглеждано пило или е малко. Не, че не можеш да го направиш, но труда, времето и проблемите не си заслужават.
    Друг вариант ако използваш еднакви корпуси е просто да слагаш рамки с основи под пилото и да "избуташ" пчелата надолу. Трети вариант е да слагаш рамка с основа в центъра на пилото, а да бракуваш крайна рамка. Този вариант е много удачен, защото майката веднага я осеменява и почти никога няма да имаш блокирана майка, а и използва пълния потенциал за яйцеснасяне.
    Варианти има, само да имаш желание.
    Ърнест Хемингуей

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •