По питите , където са умрели пчелите , нямаше ли поне малко мед , абсолютно празни ли бяха ?
По питите , където са умрели пчелите , нямаше ли поне малко мед , абсолютно празни ли бяха ?
Невсичко с две бузи е лице !
Жоро, ако ходиш на пчелина и не си изхвърлил загиналите семейства, опитай да ги "съживиш". Напръскай пчелите с по-гъст, топъл сироп както са по питите и тези, който са долу на дъната. Ако са без храна отскоро /до 4-5-6 дни/ има вероятност да се съвземат. Ако имаш късмет и се размърдат, подреди наново гнездата.
И мене ме интересува резултата от предложението на iris.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Здравейте!Благодаря за бързите отговори!Питите,върху които бе кълбото,бяха абсолютно празни от към мед.Имаше само малко прашец.
Здравейте,и аз днес направих първото си подхранване за тази година,или по-скоро първоро ми подхранване въобще и се оказа,че не съм заземил никак добре....и подхранването при мен ще е голяма мъка...Интересното е че кълбота беше почти над рамките... за сега мисля,ги спасих,но да видим как ще се развият нещата през следващата седмица...
Здравейте ,пчелариОт две години се занимавам с пчели . Кошерите са ми фарар . Досега съм зазимявал все слаби семейства
Всичките иззимуваха успешно без единственото ми силно семейство което обедених от две преди зимата. Имаха поне 20-ина кг мед и много пчели. Имаше мед в този кошер и малко умрели пчели по дъното . Предполам ,че такова количество мед вреди на пчелите през зимата като ги изстудява?!
Точно обратното e.Първоначално публикувано от plamen3
Причините повече да мрат силните и далите най-много мед лятото семейства са други. И ако изключим болести и акар се дължат на по-голямата амортизация на пчелите и на по-голямата амортизация на майката.
Най-удачния начин да се помага на такива семейства е чрез помощни семейства - например с отводки правени пролетта. Има го писано много - потърси. Отводките не са събирали мед и поне тази амортизация им е спестена. Т.е. те са с покачествени пчели, които значително подобряват положението на зазименото семейство.
И как точно ги изстудява?Първоначално публикувано от plamen3
Като се явява студена преграда в целоста на кълбото ! Затова пчелите не оформят кълбо върху пълномедни пити , а предпочитат празни тъмни такива ! Това е и един от основните недостатъци на плитката рамка !Първоначално публикувано от yuri
wink; :D
Невсичко с две бузи е лице !
По книгите друго пише. А именно че меда има много по голяма термоконстанта, ще рече че по-бавно изтива (и се стопля също, но това няма значение в кълбото). Резултата е че спомага за плавната промяна на температурата, нещо което е много важно.Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))