Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 29 от 35 ПърваПърва ... 192728293031 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 281 до 290 от общо 346
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ще ви кажа едно разумно предложение, което има шанса да удовлетвори всеки един пчелар, работещ с всяка една тел от всякакъв материал, и с всякаква дължина и дебелина на тази тел. Решението се казва ТОРОИДАЛЕН ТРАНСФОРМАТОР с мощност 80-120W.

Защо тороидален трансформатор?
    Защото на него ако не ви устройва съществуващата вторична намотка, много лесно можете да навиете допълнителна намотка с 1 или с 1001 навивки. Това означава, че много лесно можете да получите всякакви вторични напрежения.

Защо 80-120W?
    Защото това е необходимата мощност, която ще ви позволи за разумно време (3-5 секунди) да нагреете ВСЯКА ЕДНА ТЕЛ до температура, достатъчна да стопи восъка.

Колко навивки трябва да се навият?
    Ами пробвайте ..... Алтернативния разумен отговор е да посмятате малко, използвайки 3-4 различни формули, но за да не ви заболи главата, няма да ги публикувам в тази тема.

От къде може да се купят тороидални трансформатори?

Ами от интернет магазините. В България сигурно са поне 100. Ето един от тях:
    https://vikiwat.com/toroidalni-transformatori?page=2

Ето например един 80VA трансформатор: https://vikiwat.com/product/19427/to...vac-80-va.html
    Ето 100 VA: https://vikiwat.com/toroidalen-trans...c-2-24vac.html
    Ето 120 VA: https://vikiwat.com/product/19429/to...ac-120-va.html

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Да кажем че не всеки ще седне да смята. Решението е посочено в тази тема - регулируем генератор на ток при достатъчно високо напрежение+таймер, за да обхване пълния набор от възможни дължини, дебелини и материал на телта. Точните цифри, до които стигнахме и ние са тези - 30V, 3A и 10сек. Разработката е готова повече от година, но при тази мания по "Направи си сам за без пари" не смея да я вкарвам в продаваем вид и да я пускам в производство.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А сега да ви кажа и другата добра новина - с тороидален трансформатор можете да нагреете дори и един НАЙ-ОБИКНОВЕН НОЖ, като така го направите нож за разпечатване на пити. Само че при това положение ще се наложи да използвате само 1 или 2 навивки от някакъв много дебел проводник - например от кабели за прехвърляне на ток между 2 леки коли. И мощноста на трансформатора трябва да е поне 200-300W.

С тороидален трансформатор аз нагряван дори дебела хромникелова шина, оформена като квадрат за изрязване от питата на парчета пита с мед с размери 10х10 см. Направил съм си специален нож с 4 такива сегмента от хромникелова ламарина с дебелина 1.2 mm. Нагрявам я без проблеми, но използвам 1000 VA тороидален трансформатор.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Матеев, разбирам те напълно, но не съм само аз късметлията. Познавам доста хора, които използват подобни адаптори. Прав си, че тока не е сред приоритетите ми, и наистина не предполагах, че лепенето е някакъв проблем! Моля да бъда извинен!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    ..... Разработката е готова повече от година, но при тази мания по "Направи си сам за без пари" не смея да я вкарвам в продаваем вид и да я пускам в производство.
    За съжаление това е реалността.

Има и още нещо - на човек насила можеш да му вземеш, но не можеш насила да му дадеш (знания например). Ако с тебе още веднъж изпишем 10-20 страници с информация, най-накрая пак ще се появи някой и пак ще каже - "защо се занимавате с глупости, аз това го правя с акумулатор (или захранване от компютър ) ..... " И после ще е горд, че е направил най-великото "откритие" на всички времена. И сам ще си вярва, която е най-тъжното от всичко това ......

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    За съжаление това е реалността.

Има и още нещо - на човек насила можеш да му вземеш, но не можеш насила да му дадеш (знания например). Ако с тебе още веднъж изпишем 10-20 страници с информация, най-накрая пак ще се появи някой и пак ще каже - "защо се занимавате с глупости, аз това го правя с акумулатор (или захранване от компютър ) ..... " И после ще е горд, че е направил най-великото "откритие" на всички времена. И сам ще си вярва, която е най-тъжното от всичко това ......
    Да, но други 10 или 100 ще си кажат-” там в една тема имаше добри идеи, ще се свържа с хората, може вече да имат готов продукт”. Може да стане днес или след година. Така се развива светът и не му се сърдете. ”Направи си сам” съществува на всички езици. ”Купи си сам” също. Хубаво е да имаш избор според потенциала си.
    Матеев, казваш че телефона ти не спира да звъни. Ако не беше изписал тези десетки страници щеше да се радваш на тишина.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Най-добрата идея, когато не знаеш, е АМИ ПРОБВАЙ. И ако при друг е станало, а при тебе не стане, не се отчайвай, а попитай във форума. Достатъчно е да ми кажете какво е съпротивлението на телта, която искате да загреете, и аз ще ви изчисля подходящото напрежение и ток. В наше време електронен мултицет (Омметър) можете да си купете за по-малко от 10 лева.

Ето я и задачата:
    1. Измерете съпротивлението на телта R
    2. Необходима мощност на трансформатора (компютърното захранване): P = 100W +/-20%. Повече може, по-малко - не.
    3. Необходимо напрежение: U = корен квадратен от (P * R)
    4. Необходим ток: I = P / U

Това е. Дерзайте .......

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Не мога да те позная в разсъжденията Матеев. Нали лепеше основи с изправител в режим на генератор на ток. Сменил си концепцията. Аз все още мисля че моята идея за лампа в първичната намотка не е за пренебрегване.Работя с нея и мисля че има доста предимства.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Разбира се че лепя със стабилизиран изправител с генератор на ток, но за вас се мъча да измисля по-евтин вариант.

Лепенето с генератор на ток дава МАКСИМАЛЕН КОМФОРТ и време за настройка от само 1 секунда към всяка една нова тел, която закупя. Струва 200 лева.

Идеята с тороидален трансформатор дава ПОСРЕДСТВЕН КОМФОРТ и време за настройка от поне 1 ден за всяка една нова тел, която се закупи. Струва 30-40 лева.

Вашите идеи с адаптори, акумулатори и всякакви други източници на енергия представляват ЧИСТА ПРОБА КЪСМЕТ за късметлиите, и МНОГО МНОГО НЕРВИ и загубени пари и време за всички останали.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Тази тема за лепенето на основите, темата как да си направим собствена основа, и една камара подобни теми във форума винаги са ме изумявали с това как пчеларите са готови в името да спестят някой друг лев да загубят огромно количество лично време, което всъщност им е най-ценния ресурс. Този ресурс е много по-скъп от спестените 20 или 100 лева. За съжаление обаче те не го осъзнават това.

Крайният резултат - цял един загубен живот в криворазбрани икономии.

Предлагам да отворим нова тема "как да си палим пушилката, без да даваме пари за запалка или кибрит". Икономията на пари ще е "огромна", а времето кой ти го гледа - нали струва нула лева. И така - ето идеите:

Идея 1: Търкаме две пръчки една в друга. След има-няма 1 час ще сме получили огън и ще сме запалили пушилката.
    Идея 2: Търсим кремък, парче стомана и гъба-прахан. Чукаме кремъка в стоманата, а искрите насочваме към гъбата. След има-няма 1 година тренировки ще добием умения да палим огън за по-малко от 10 минути.

Има още поне 100 идеи как се пали огън без пари, но аз глупака понеже не разбирам, похарчих лудата сума от 50 стотинки и си купих газова запалка. Наистина моето е много тъпа идея, защото тази запалка се изтощава за около 1 месец и трябва да си купувам запалки пак и пак и пак. Но какво да се прави - всеки има право да страда от собствената си глупост, и аз в това число.

Страница 29 от 35 ПърваПърва ... 192728293031 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •