Адапторите за лепене на основи в пчеларските магазини са около 30-на лева? Защо се занимавате с глупости? Моя лепи вече трета година...
Адапторите за лепене на основи в пчеларските магазини са около 30-на лева? Защо се занимавате с глупости? Моя лепи вече трета година...
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Твоя адаптор лепи твоите основи с твоята дължина на телта и с твоята дебелина на телта и с твоето специфично съпротивление на телта, обусловлено от твоята сплав на телта. За съжаление на пазара има различни видове тел с различна дебелина и различна сплав, което предопределя различното им съпротивление. Също така и дължината на телта е различна при различните видове рамки и въобще ВСИЧКО Е РАЗЛИЧНО.
Та бил си късметлия, че твоя адаптор ти е помогнал. Това обаче не е така с всички останали пчелари. На много от тях им белеят главите и не случайно тази тема е достатъчно популярна. Хората имат проблеми, и ти с нищо не им помагаш с твоя постинг. Само ги въвеждаш в заблуждение от позицията на некомпетентноста.
Аз например лепя на 30V 3А, но това също не помага на никого, защото този режим е подходящ само и единствено за моята тел с моята дебелина, дължина и сплав на телта.
Истината е, че напрежението и необходимия ток на адаптора (акумулатора), както и времето за лепене зависят от следните фактори:
1. Дебелина на телта
2. Дължина на телта
3. Сплав на телта, която предопределя специфичното съпротивление на материала на телта.
След това започват едни сметки по закона на Ом, и след тях енергийни изчисления за необходимата мощност, която трябва да се отдели за необходимото време, отдавайки по този начин необходимото количество енергия, достатъчна да повиши температурата на телта до необходимата стойност за необходимото време.
Ето това е ИСТИНАТА !!!
А за неразбиращите материята верният отговор е следния:
Пробвайте с различни напрежения и различни мощности на енергийния ви източник. Необходимото напрежение за вашата тел може да бъде всякакво в диапазона от 1 до до 50V, а необходимия ток - всякакъв в диапазона от 100 до 1 А. Необходимата мощност е от порядъка на 80-100W, за да може необходимото количество енергия да се отдели за 3 до 5 секунди.
Да кажем че не всеки ще седне да смята. Решението е посочено в тази тема - регулируем генератор на ток при достатъчно високо напрежение+таймер, за да обхване пълния набор от възможни дължини, дебелини и материал на телта. Точните цифри, до които стигнахме и ние са тези - 30V, 3A и 10сек. Разработката е готова повече от година, но при тази мания по "Направи си сам за без пари" не смея да я вкарвам в продаваем вид и да я пускам в производство.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
За съжаление това е реалността.
Има и още нещо - на човек насила можеш да му вземеш, но не можеш насила да му дадеш (знания например). Ако с тебе още веднъж изпишем 10-20 страници с информация, най-накрая пак ще се появи някой и пак ще каже - "защо се занимавате с глупости, аз това го правя с акумулатор (или захранване от компютър ) ..... " И после ще е горд, че е направил най-великото "откритие" на всички времена. И сам ще си вярва, която е най-тъжното от всичко това ......
Да, но други 10 или 100 ще си кажат-” там в една тема имаше добри идеи, ще се свържа с хората, може вече да имат готов продукт”. Може да стане днес или след година. Така се развива светът и не му се сърдете. ”Направи си сам” съществува на всички езици. ”Купи си сам” също. Хубаво е да имаш избор според потенциала си.
Матеев, казваш че телефона ти не спира да звъни. Ако не беше изписал тези десетки страници щеше да се радваш на тишина.
Най-добрата идея, когато не знаеш, е АМИ ПРОБВАЙ. И ако при друг е станало, а при тебе не стане, не се отчайвай, а попитай във форума. Достатъчно е да ми кажете какво е съпротивлението на телта, която искате да загреете, и аз ще ви изчисля подходящото напрежение и ток. В наше време електронен мултицет (Омметър) можете да си купете за по-малко от 10 лева.
Ето я и задачата:
1. Измерете съпротивлението на телта R
2. Необходима мощност на трансформатора (компютърното захранване): P = 100W +/-20%. Повече може, по-малко - не.
3. Необходимо напрежение: U = корен квадратен от (P * R)
4. Необходим ток: I = P / U
Това е. Дерзайте .......
Не мога да те позная в разсъжденията Матеев. Нали лепеше основи с изправител в режим на генератор на ток. Сменил си концепцията. Аз все още мисля че моята идея за лампа в първичната намотка не е за пренебрегване.Работя с нея и мисля че има доста предимства.
Ще ви кажа едно разумно предложение, което има шанса да удовлетвори всеки един пчелар, работещ с всяка една тел от всякакъв материал, и с всякаква дължина и дебелина на тази тел. Решението се казва ТОРОИДАЛЕН ТРАНСФОРМАТОР с мощност 80-120W.
Защо тороидален трансформатор?
Защото на него ако не ви устройва съществуващата вторична намотка, много лесно можете да навиете допълнителна намотка с 1 или с 1001 навивки. Това означава, че много лесно можете да получите всякакви вторични напрежения.
Защо 80-120W?
Защото това е необходимата мощност, която ще ви позволи за разумно време (3-5 секунди) да нагреете ВСЯКА ЕДНА ТЕЛ до температура, достатъчна да стопи восъка.
Колко навивки трябва да се навият?
Ами пробвайте .....Алтернативния разумен отговор е да посмятате малко, използвайки 3-4 различни формули, но за да не ви заболи главата, няма да ги публикувам в тази тема.
От къде може да се купят тороидални трансформатори?
Ами от интернет магазините. В България сигурно са поне 100. Ето един от тях:
https://vikiwat.com/toroidalni-transformatori?page=2
Ето например един 80VA трансформатор: https://vikiwat.com/product/19427/to...vac-80-va.html
Ето 100 VA: https://vikiwat.com/toroidalen-trans...c-2-24vac.html
Ето 120 VA: https://vikiwat.com/product/19429/to...ac-120-va.html
А сега да ви кажа и другата добра новина - с тороидален трансформатор можете да нагреете дори и един НАЙ-ОБИКНОВЕН НОЖ, като така го направите нож за разпечатване на пити. Само че при това положение ще се наложи да използвате само 1 или 2 навивки от някакъв много дебел проводник - например от кабели за прехвърляне на ток между 2 леки коли. И мощноста на трансформатора трябва да е поне 200-300W.
С тороидален трансформатор аз нагряван дори дебела хромникелова шина, оформена като квадрат за изрязване от питата на парчета пита с мед с размери 10х10 см. Направил съм си специален нож с 4 такива сегмента от хромникелова ламарина с дебелина 1.2 mm. Нагрявам я без проблеми, но използвам 1000 VA тороидален трансформатор.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))