Мисля си и умувам за някакво решение на проблема.Земеделците си гледат интереса,няма как да се трогнат от това че ни измират пчелите и да не си третират посевите срещу неприятели.Войната помежду може би ще реши от части нещата,те ще ни тровят пчелите,ние ще им палим нивите,в крайна сметка загубите ще са големи и от двете страни,но дали ще се реш проблема?Не вярвам.В съвременното земеделие е невъзможно да се мине без химизация в промишленни количества,така че който иска да се занимава с земеделе ще трябва да ни трови пчелте.
Според мен едно от решенията е да се наложи екологичен данък на всеки земеделец според декарите които обработва и парите да се разпределят по няакакъв механизъм между пчеларите за да могат да си покрият загубите и пропуснатите ползи.За да стане това трябва силно лоби и да се вдигне много шум по медиите,въобще много не ми се вярва че може да стане.
Друго решение което ми идва на ум е селектирането на линии пчели устойчиви на пестициди,да им пръскаш с нурелето отгоре и те да си махат радосно с опашки хаха
Вярно е че продуктите които ще произвеждат няма да бъдат от висше качество,но хората ще свикнат да ги консумират,както всички ние сме свикнали да консумираме хляба от зърно третрано с какви ли не пестициди.
Въобще мисля че положението си е много сериозно и в крайна сметка всички сме прецакани,едни повече други по-малко,но раковите заболявания продължават да растат сигурно и методично.Може би след 50-100 години ще се смята за феномен ако човек около 40-те няма раково заболяване.Дано се лъжа!