Вчера към обяд, говоря с един колега по телефона и се разхождам между кошерите. 10 мин преди това преглеждах кошери, слагах рамки с основи и т.н
Докато говоря по телефона, виждам по земята тук-там пчели да се разхождат пеша. За броени минути цялата трева се насити с пчели и нямаше къде да стъпя. Имах чувството, че 20-30 рояка просто се разхождат по тревата. Пчелите които се опитваха да влязат в кошерите, ги връщаха пазачите по прелките. В началото нямаше агресия, но когато им наливах сиропа, се наложи да се облека. Накрая пчелите по земята направиха много на брой малки групички и едва се движеха.
Днес ще видя резултата, но предполагам какъв ще бъде.
При мен не са виновни арендаторите в района. На 06.04 в 12:30 засякох единя арендатор да пръска пшеницата с Ротер и имаше 1001 нарушения. Естествено имам и видео записи. Поговорихме си на дълго и широко и се разбрахме. Нямах никакви щети! С арендаторът на рапицата се срещнах преди седмица, пихме по едно, говорихме как можем да работим заедно и с него нямам проблеми. Пръскал е един път и то вечерта(наистина вечерта след 19-20 е било) и повече няма да третира.
При мен не са виновни арендаторите, виновен е някой неграмотник, който си пръска ябълките по обяд или използва препарат с голям карантинен период. Още по-виновен е този, който му е продал препарата.
Затова трябва да се въведе забрана за продажба на препарати дори слабо токсични за пчелите на физически лица. Също така и редовни проверки върху агроаптеки, магазинчета и търговци, защото продават забранени препарати, но са скрити в склада, а не са по рафтовете. Никой не следи тези пръскания!

От две седмици, пчелите отказват да произведат майки, като чистят личинките в края на първия или началото на втория ден. Един майкопроизводител предположи, че причината е натравяне и най-вероятно ще се окаже прав. Накрая осиротих семейство и пчелите не произведоха НИТО ЕДИН свищеви маточник.