Да ви споделя и аз как си правя майките,дано повече хора се включат в споделянето на информация,ще е полезно за всички
Сега за втора година пренасям,миналата беше пробна.За донор на личинки малко късно разбрах как точно се подготвя семейството и те най-добрите ми естествено станаха много силни вече.Реших да взема личинки от една миналогодишна отводка.Въпросната бе сред най-слабите зазимени есента и в края на февраури бе само на 3 рамки пчели.Впечатли ме със развитието си през тази пролет като размина всички останали миналогодишни отводки и догонва редовните семейства.Оставих я на един корпус и има около 5 цели рамки с пило,от нея си взех личинки.Стартер не ползвам.Рамката с чашките я напръсквам със захарен сироп и я оставям за 2-3 часа за облизване и полиране в семейството отгеждач.За отглеждачи избирам най-силните семейства със много пчели,мед и прашец.Те съответно имат и най-много пило.Многото открито пило обаче не е в плюс в момента на придаване на личинките.Затова ако ми се стори че откритото пило е много отнемам някоя рамка и я заменям с пълна с мед от горния корпус за да огранича майката да снася по времето,когато се отглеждат личинките.Отнетото открито пило придавам на някой изоставащо семейство.В семейството отглеждач майката остава в първи корпус под ХР,а във втори корпус са основно медови пити.В средата на втори корпус поставям една прашецова рамка и една с прясно пило(може и да не е изцяло заета с пило,но да е повече от 1/2).Рамката с личинките поставям между тези две рамки.Това решение взех след прочита на "СЕЛЕКЦИЯ И ГЕНЕТИКА НЕ МЕДОНОСНАТА ПЧЕЛА"-от СТИЙВ ТЕЙБЪР.Там автора описва тази подредба и също казва,че многото открито пило по време на отглеждане на майки не е желателно.В такъв случай личинките за майки се конкурират за внимението на кърмачките с личинките за работнички,а ние искаме добре гледани майки.Готовите маточници вадя на десетия ден,като за първи броя деня след пренасянето.На пример,пренасям на 13.04 и броя за пръв ден 14.04.Маточниците вадя на 23.04 и ги раздавам.Написаното до тук е с цел да споделя опит с колеги и да видим кой,как и защо.И пак казвам това го правя за втора година не претендирам,че го правя по най-добрия начин и може и да допускам някой грешки,ако има такива с времето ще ги изчистя.Успех на всички