Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 257 от 683 ПърваПърва ... 157207247255256257258259267307357 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,561 до 2,570 от общо 6828
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Aranis Виж публикацията
    Иво, това твърдение е невярно. Или поне хвърлянето на вината върху варовитата вода. Ако беше така, до сега да съм останал без пчели.
    Аранис, сигурно си прав. Намерих книгата от която съм прочел тази информация, тя е на Ангел Грънчаров-"Интезивно пчеларство." Там пише:"Когато подхранваме, водата, с която разтваряме захарта, не трябва да е варовита. Варовитата вода е "токсична", подобно на мановия мед." А дали е така със сигурност, не мога да кажа. Предполага се, че тези книги са за да ни учат, а не да ни заблуждават.А, то е ясно, че има и неверни неща. Може би има предвид да не се допълват зимните запаси с такъв сироп щом споменава, че е подобен на мановия мед.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    За съжаление не съм чел книгата на Грънчаров, но ти провокира любопитството ми . Вече със сигурност ще я прочета.

Заключението ми е от опит. Не съм дългогодишен пчелар - 4-5 години, но до този момент, никога не съм им бъркал друг сироп, освен с варовита вода . Включително и за дозапасяване за зимата. И като казвам варовита - представяй си от едно варене се получава тънък бял слой по дъното на тенджерата, а след като изстине - слой като коричка по повърхността. Просто в селото, в което е пчелина друга вода няма . По-лесно да се занесат сухите субстанции и да се разтворят с вода, отколкото да се пренася готова течност. Откровено си казвам, че никога не съм имал проблеми с голям подмор, в следствие на усвояването или зимуването върху така складирания сироп. Има и друг момент разбира се - аз съм съботно-неделен пчелар и е напълно възможно пчелите, мравките и птиците да са "покрили" подмора за една седмица, но поне би направило впечатление силното отслабване на семействата, а такова не съм констатирал. Не и в следствие на подхранване със съроп.

Не мога да предположа Ангел Грънчаров колко опит има в направата на сироп с варовита вода, щом го пише най-вероятно го е правил, но ако не си покрил поне 50% от варовитите водоизточници в страната е трудно да направиш някакво генерално заключение или представителна извадка. Което ме навежда на мисълта, че не точно варовитата вода е отговорна за токсичността, а по-скоро някоя друга съставка.

При мен водата също е много варовита. Дори за пиене си наливам от чешмите по Петрохан, но за почти 20 години, не съм забелязал да има проблем със сиропа. Него го правя саммо с чешмяна вода. Вярно че, аз ползвам сароп само през лятото за отводките и много рядко през пролетта и е в минимални количества, но все пак нищо не редно не съм забелязал.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Аз си ги зимувам на манов мед и досега съм нямал гплям подмор.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    В семейство което се готви за роене спира ли градежа на пити
    По принцип да, намалява и притока на прашец.
    Но, при бурна паша и топло и влажно време , пчелите работят яко и задръстват всичко и много бързо влизат в роево настроение.
    2014 отивам да вадя мед от кошер с два пълни магазина и от него излиза рой.
    Единственото спасение е по-чести прегледи в плодника.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Наблюдател
    Регистриран
    22.08.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Колеги, в пост №2548, сложих снимки на пити с восъчен молец в слабо семейство. Някой знае ли как се процедира в такъв случай? Има ли шанс да се спаси семейството?

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от izbrah Виж публикацията
    Колеги, в пост №2548, сложих снимки на пити с восъчен молец в слабо семейство. Някой знае ли как се процедира в такъв случай? Има ли шанс да се спаси семейството?
    Само един кошер ли имаш?

Наблюдател
    Регистриран
    22.08.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Имам още 5! Ограничих това семейство на минимален брой пити.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Аз лично бих подсилил семейството с 1-2 пити люпещо се пило и една пита открито, ей така за контрола, докато се излюпи и оплоди майката. Тези, които са нападнати от молеца, бих сложил в силни кошери, леко напръскани със сиропче, за почистване от молеца.

Наблюдател
    Регистриран
    22.08.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Помислих си го, но ме беше страх от разпространение на молеца! Благодаря за съвета!

Страница 257 от 683 ПърваПърва ... 157207247255256257258259267307357 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •