Мне съвсем - и пчелите, като хората са алчни до безобразие, но за разлика от хората ,винаги предпочитат качеството, пред количеството. Имах една година, не че се бяха застъпили, ами направо си вървяха на едно акация и рапица - рапицата бе само колкото да ми оцвети меда, а си беше обилна реколта. А по мое мнение, от всичко пчелите най- много обичат билките - лавандула, мента, маточина, кантарион, циганска драка и какви ли още не треволяци покрай реката, които даже не им знам имената. Забелязал съм, че цъфнат ли, няма значение колко и каква друга паша има - пчелите са на тези растения. Предполагам, че е така, именно защото са билки - лековити, както за хората, така и за тях, и инстинкта съответно им е такъв, че ги предпочитат най- много от всичко. Даже преди доста години, един много възрастен - и поради възрастта си бивш - пчелар, ми разказва, че в моя район (който се пресича от река - на десет метра от пчелите ми е), по неговите младини е бил рай за пчеларите, именно защото е бил изключително богат на всякакви билки, та макар наблизо да има .. .т.е. по- скоро имало, щото вече ги изсякоха, масиви липи и акация, то държавния пчелин е бил в непосредствена близост до моя. Е уви - сега вече не е така, но ми е правило впечатление, че около реката каквото цъфне, става фраш от пчели, буквално можеш да ходиш сред пчели.