Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
Така е, но нали казваш че ако няма градеж и гледане на пило летят по надалеч и събират повече (няма разход на нектар за пило).
Има и другия факт - отворено пило добре стимулира семейството за събиране на мед. Значи трябва направим някакъв компромис - имаме минимум отворено. За акация (по моя сметка) - 3 ДБ пити това е някакъв компромис. Сигурно за липа - 4-5 ДБ, за слънчоглед ако няма за майка пълен плодник - ще останем за зима без пчели.
Маточника се излюпва на втория ден и вече имат майка, която се опложда по време на рапицата, роенето се свежда до нула.
По теория изглежда логично, а на практика?....Кога придаваме маточник в нуклеус на 2 пити с пило/пчели и ИМАМЕ запасни маточници преди излюпване (или неоплодени майки) Тогава много лесно ще влезем след 2-та дена в тоз нуклеус, проверим маточник - излюпена/не излюпена майка и ПРЕДАДИМ запасни. А как това лесно направим кога 5-7 кила пчели и "утре започна паша"? А ако майка загубим на време на оплождане...какво стане с наша паша?

Има и другия факт - пчели стимулира миризма на ОПЛОДЕНА майка, и те предпочитат такава прелка коя позволява пряк контакт с нея от пчели кои връщат от полето (при недостиг на пчели преймачки) Мои прелки малки и аз не сигурен за ефективност за прелки в магазини. Затова, преди малко, направил такива "летищата" в предвид на доста пчели преймачки + бъдат отворени мрежисти дъна (мисля отвор в 3 рамки долния корпус не влоши ситуация) + малък отвор в дупка на покривна табла на най горния магазин. Трябва имат възможност да намалят ниво на влага от ~70% нектар до ~20% мед.

От друга страна старата майка в отводката ще бездейства поне 20 дена на 3 рамки докато ако е в основното семейство за това време ще бълвка пило.
Вярно - при мен това е цена и компромис на фактори за стимулиране.
Май трябва да направя и от двата варианта и да сравнявам резултата.
Не е лошо, поддържам.