Колегата Валко ме накара да се замисля какво съм объркал за ценруфугирането на рапицов мед разрових се в нета и открих това и не само но няма смисъл от копи и пеис когато не е от личната практика но дали в различни райони не е различно (дали не го мешат с нектар от други растения с различен %аз не знам)
Информацията за меда от рапица е много противоречива. В лабораторията по пчеларство в ГНУ „Красноярский НИИ животноводства Росселььозакадемии” са изследвали качествата на този мед. Току що изцентрофугираният мед от рапица беше с лимонов цвят със зеленикав оттенък, без пяна и мехурчета въздух, гъст, стипчив, лепкав. Миризмата се оказа приятна и не свойствена на другите сортове мед, вкусът – остро – сладък. По тегло този мед беше с 5-7% по – тежък от този на гречиха (елда) и от полифлорния. Отличаваше се с повишено съдържание на сухи вещества (87%) и по – малка концентрация на влага по отношение на другите медове (13%).
Количеството на глюкозата съставляваше 45% от всички захари, което е с 10% повече от аналогичните показатели на меда от гречиха (елда) и на меда от синяк. Фруктоза е намерена с 12% по – малко от колкото в меда от гречиха (елда), еспарзета и в меда от синяк.
Повишеното ниво на глюкоза и пониженото ниво на фруктоза не по най – добрия начин влияят на здравето на пчелите. Медът от рапица, заложен за зимуване, бързо преминава в твърдо състояние. Пчелите не могат да го извличат от килийките и измират от глад. Такива пити по – нататък трябва да се обработват с пара, за да се освободят от меда от рапица. По такъв начин се потвърди, че за зимуване такъв мед е непригоден. Но, ако нектара от рапицата, пчелите го взимат при късен цъфтеж (в средата на август), то не следва да се опасяваме от указания проблем, тъй като храната за зимата пчелите я запасяват в кошера още от месеците юни – юли от други медоноси.
Медът от рапица не се приема с желание в сладкарските предприятия и хлебозаводи. Причината се заключава в това, че хлебните изделия произведени в сладкарските предприятия започват да се втвърдяват още на втория ден поради бързата кристализация на меда от рапица. Купажирането (смесването) на този мед с бавно кристализируеми сортове не дава положителни резултати.
Валко не ти опонирам не търся спор(няма смисъл) но дали като цъфти рапица събират само рапица няколко часа се чудя вече.