Жълти и кафяви - ДБ пити в кошера (празни, с пило и мед)
Светло зелени - изградени ДБ пити (имам запасни по 3 бр /кошер)
Тъмно зелени - не изградени ДБ. Давам по една рамка на кошер (основа 92 гр. "тежка").
Сини - бургаски пластмасови магазини.
Кога свалим магазини ( ~ 22 май) - оставям в долния корпус само една рамка пред прелка (с майка, пило и пчели по нея) и допълняваме до пълен плодник с НЕ изградени восъчни ДБ основи(в моя случай 6 пити) Останали две сигурно ще бъдат медени - зад преградна. Всички други пчели стръскам пред входа, или направо в долния корпус и от горе слагам кофа с сироп. Така използваме силата на роева енергия за градеж на ДБ пити. След стръскване (задължително!) пчели усещат себе си като рояк кой пристигнал на ново място.
Ако предварителни работи направени по максимум - само времето и медена продуктивност региона (хектар/брой семейства) имат решаващо значение за резултат. При мен има само 3 акациеви горички в радиус на 500-600 метра - затова искам да ангажирам ВСИЧКИ излюпени пчели само със сбор и преработка на нектар. Освен това, подобен начин на работа мои колеги земляци използват в региони със слаби паши и непредсказуемо (континентално) времето. За цел да мобилизират цялото пчелно семейство на всеки слънчев ден на паша и увеличат територия за летеж. Със практика проверено - пч. семейство не ангажирано със отглеждане на пило и строеж на восъчни основи, имаше в кошера доста млади пчели - РЕДОВНО летят по далече, до ~ 2 км (а не 700-800 метра къде събират 90% от паша)Ако времето е студ и дъжд ще се наложат промени. Струва ми се малко рано на 22.04 да ограничаваш майката на три пити при очакван цъфтеж на акация 10.05. Защо не им дадеш още една седмица?
Съгласен - става за малък брой кошери и помощна техника (пч.количка)Основния недостатък е, че се налага много работа на ниво рамка.

Цитат