Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 47

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Мнения
    281
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Мисля че адаша е прав аз също не съм имал проблеми с плодника не знам по каква причина ядът ли го мешат ли го не знам само крайни пити центрофугирам. Но когато имах за първи път рапица не ги центруфугирах всичките и на другия ден бяха бетон. Въртех въртех ама нестава върнах ги на пчелите пак не става викам що така па после абе те да нямат зъби да го рупат тоя мед и ги заебах тия пити като ги изрязъх дълбоко и върнах ама какво изядоха не знам и после за восък.
    Рапица за един ден не става бетон ,минало годишен мед от рапица може да стане бетон но и тои може да се оползотвори разпечатване и напръскване с топла вода иначе пчелите имат зъби ,случаино запуших прелката но един кашер без да разбера бяха си направили отвор в тънката дъсчица ,бризента между плодника и магазина също страда от зъбитеим.

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Мнения
    3,603
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    Рапица за един ден не става бетон ,минало годишен мед от рапица може да стане бетон но и тои може да се оползотвори разпечатване и напръскване с топла вода иначе пчелите имат зъби ,случаино запуших прелката но един кашер без да разбера бяха си направили отвор в тънката дъсчица ,бризента между плодника и магазина също страда от зъбитеим.
    Може би не е точната дума бетон но при мен бе днес го извадих и на другия ден не можах да го центрофугирам. (аз по принцип центруфугирам запечатн мед слагам няколко магазина другото в стаята където ги оставих е хладно и не съм сигурен но имам чувството че понякога е измешан и с треволяци а друг път % на рапица е по голям не знам. Аз отогава центруфугирам веднага след вадене и нямам проблем и не бих рискувал пити отново за да установя може ли да се изцентруфугира на другия ден или не.(но тази година ще оставя една пита за проба и ще пиша )

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Мнения
    3,603
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Колегата Валко ме накара да се замисля какво съм объркал за ценруфугирането на рапицов мед разрових се в нета и открих това и не само но няма смисъл от копи и пеис когато не е от личната практика но дали в различни райони не е различно (дали не го мешат с нектар от други растения с различен %аз не знам)

    Информацията за меда от рапица е много противоречива. В лабораторията по пчеларство в ГНУ „Красноярский НИИ животноводства Росселььозакадемии” са изследвали качествата на този мед. Току що изцентрофугираният мед от рапица беше с лимонов цвят със зеленикав оттенък, без пяна и мехурчета въздух, гъст, стипчив, лепкав. Миризмата се оказа приятна и не свойствена на другите сортове мед, вкусът – остро – сладък. По тегло този мед беше с 5-7% по – тежък от този на гречиха (елда) и от полифлорния. Отличаваше се с повишено съдържание на сухи вещества (87%) и по – малка концентрация на влага по отношение на другите медове (13%).
    Количеството на глюкозата съставляваше 45% от всички захари, което е с 10% повече от аналогичните показатели на меда от гречиха (елда) и на меда от синяк. Фруктоза е намерена с 12% по – малко от колкото в меда от гречиха (елда), еспарзета и в меда от синяк.
    Повишеното ниво на глюкоза и пониженото ниво на фруктоза не по най – добрия начин влияят на здравето на пчелите. Медът от рапица, заложен за зимуване, бързо преминава в твърдо състояние. Пчелите не могат да го извличат от килийките и измират от глад. Такива пити по – нататък трябва да се обработват с пара, за да се освободят от меда от рапица. По такъв начин се потвърди, че за зимуване такъв мед е непригоден. Но, ако нектара от рапицата, пчелите го взимат при късен цъфтеж (в средата на август), то не следва да се опасяваме от указания проблем, тъй като храната за зимата пчелите я запасяват в кошера още от месеците юни – юли от други медоноси.
    Медът от рапица не се приема с желание в сладкарските предприятия и хлебозаводи. Причината се заключава в това, че хлебните изделия произведени в сладкарските предприятия започват да се втвърдяват още на втория ден поради бързата кристализация на меда от рапица. Купажирането (смесването) на този мед с бавно кристализируеми сортове не дава положителни резултати.

    Валко не ти опонирам не търся спор(няма смисъл) но дали като цъфти рапица събират само рапица няколко часа се чудя вече.


  4. #4
    Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2015
    Мнения
    442
    Пчеларски район
    общ.Левски,обл.Плевен
    Аз съм забелязал че по време на цъфтежа на рапицата пчелите отделят голямо количество восък.Използвам това да изграждат нови пити както магазинни така и плодникови.
    Когато започне цъвтежа на рапицата и трябва да слагам магазините ,подреждам ги изградена нова с ВО.При добро и топло време ги изграждат за около7-8 дни и започват да слагат мед в новите.Но има една особеност,че кошерите трябва да са добре развити и да имат поне 10 междурамия запълнени с пчели.При ваденето на рапицовия мед задължително оглеждам и в плодника и ако се налага центрофужа по две пити за да няма задръстване на майката.След това ги поставям до питите с пило за да има къде да снася майката.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •