Цитат Първоначално публикувано от npachovski Виж публикацията
Ами, ако семействата не са развити добре и готови за рапица слагането на магазин не е ли прекомерно разширяване също? Според мен може да се сложат 2 изградени пити в плодника след пилото и да ги напълнят тях, ако успеят не им знам силата и тях да центрофужиш после вместо слагането на магазини на семейства който не са готови затова. Ти дори да им сложиш магазините те няма да качат нищо там докато не напълнят плодника, а нощите са студени поне при мен и на едно слабо семейство като му сложиш магазин няма ли да му бъде по-трудно да се топли не се ли разширява домът му така, а не отговаря на силата му. Незнам само питам и изказвам мнение може да не съм прав.
Виж аз мисля че когато им е по топло пролетта е по добре но от друга страна си мисля че пчелите не могат да стоплят целия кошер вътре като с климатик а топлят пилото като са върху него за това помагат и търтейте, мисля си че проблема идва ако се затопли времето майката снесе много и после застуди и няма пчели да покрият пилото. Аз винаги разширявам много два че и три магазина (тия на Гърдев 8 рамковите) но го правех края на април сега сложих магазини на най силните тоест тези които имаха 9-10 междурамия пчели. Дали е правилно не знам но да блокираш плодника в рапица (споделям мнението на Рости че не много добра идея) от тая рапица комшиите не купуват отводки а ми ловят рояците е и на мен дават ама си е х.. й.