Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 47

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    03.06.2014
    Добре ли ще е ако в плодника има преградна дъска, а отгоре магазин.Идеята ми е да не наблъскат всичките рамки в плодника с рапицов мед, и после да имам проблем след като се озахари и остане за зимата.След рапицата ще сложа останалите рамки в плодника.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от petrov_ Виж публикацията
    Добре ли ще е ако в плодника има преградна дъска, а отгоре магазин.Идеята ми е да не наблъскат всичките рамки в плодника с рапицов мед, и после да имам проблем след като се озахари и остане за зимата.След рапицата ще сложа останалите рамки в плодника.
    Може да направиш така, но зависи какви са ти кошерите и на колко рамки с пило има в плодника. Ако например кошера е ДБ 12 рамков и ограничиш плодника на 10 рамки усвоени от пчелите, и отгоре поставиш магазина, всичко ще е наред. Ако семейството е много слабо, не може да очакваш да вадиш мед от него.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Може да направиш така, но зависи какви са ти кошерите и на колко рамки с пило има в плодника. Ако например кошера е ДБ 12 рамков и ограничиш плодника на 10 рамки усвоени от пчелите, и отгоре поставиш магазина, всичко ще е наред. Ако семейството е много слабо, не може да очакваш да вадиш мед от него.
    това е добро решение ако е 10 рамков и има 8 пити бих също го свил с 2 преградни дъски и пак ще работи

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Да свиваш плодник по време на рапица не никак добра идея.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Рости, съгласен съм, но като ни е страх от мед в плодника? Ти как би постъпил? При тази бурна паша, ще има развитие, но има и опасност да напълнят, и блокират майката? Не съм правил нищо такова до сега, и за мен е дилема?

Поздрави, Г. Георгиев

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Петров, за това, че не са ти развити с-вата си "виновен" само ти. Като знаеш, че има насадена рапица в близост до пчелина ти, е трябвало да развиеш с-вата. Да се подготвиш от рано. Това не е критика, а моето мнение. При мен също има рапица, но поради ред проблеми, и аз не съм ги развил както ми се иска. Точно преди две седмици ходих при пчелите, и имах възможност да се "ориентирам" в обстановката. Рапицата беше напъпила, и мен ме достраша. Сложих на два кошера, които бяха развити (според мен) по един магазин, наредих изградени, и В.О. през една. Не знам какви съм ги свършил, ще разбера след около седмица, до десет дни. Планирам ходене.
    В твоя случай, след като е вече цъфнала, бих сложил преградна, и магазин. Ако искаш да вадиш мед, слагай изградени пити, ако не сложи и В.О. да градят. Така ще извадиш по-малко мед, но ще ти изградят пити. Иначе, Софрон Софрониев, казва, че преди да цъфне рапицата, налива по два, три литра сироп на с-во. Това с цел в плодника да няма рапица. По принцип, прекаленото разширяване, не е за предпочитане.

Поздрави, и успех. Дано ти се получи! Г. Георгиев

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •