Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
Основен въпрос:
Вариант А - Майката има заложен лимит за снасяне на неоплодени яйца - примерно 15 %. С изрязване на търтеевото пило, намаляваме популацията на търтеите, което би довело до увеличаване на добива на мед.
Вариант Б - пчелното семейство се стреми да отгледа определено количество търтеи. Ако периодично изрязваме търтеевото пило, това ще стимулира пчелите да възстановят нарушения баланс между пчели и търтеи и ще градят повече търтееви килийки и майката ще снася повече търтееви яйца в тях? Така ще водим борба с вароатозата, ще добием повече восък, но и същевременно ще отслабим семейството и ще намалим добивите на мед.
Кое от двете твърдения е вярното?
И още един вариянт - пчелите разбират пчелите по- добре от човека. Да се работи със строителна рамка с цел восък и борба срещу акарите - е едно. Да се изрязва всякакво търтеево пило - е друго. И трето е - както е посочено в статията - ако питите ти са стари и за брак. В едно примерно семейство, здраво, с качествени пити, добре развиващо се, може да се прилага тази практика със строителната рамка, но дали със или без нея, да се изрязва останалото търтеево пило, не мисля, че е добра практика, макар на пръв поглед да изглежда, че има полза от нея. Доста се спори по въпроса, честно казано на научно обоснован и изчерпателен отговор не съм попадал (не казвам, че няма), та лично за себе си съм решил да постъпя по философски по въпроса: щом пчелите са решили, че искат тези търтеи, не вярвам това да е случайно, би трябвало да има някаква конкретна причина, някаква зависимост, която именно щом те го решават, то логично се очаква да не е във тяхна вреда ........ просто не ми се връзва пчелите да правят нещо, което им вреди. Вярно - може и наистина това да ме удря в джоба, ала поне не ме удря в семействата. Докато в другия вариянт - ок, може би има печалба от борбата с търтеите, но по въпроса за статуса на семействата нещо не се чувствам убеден, че няма проблем.

А инак на конкретния въпрос - по моя опит няма разлика и да има е под десет процента от годишния добив.