Маточина най после поникна но този път я засях без изобщо да заравям семето.При предишния опит семето го зарих 2-3см с земя но нищо не поникна.
Маточина най после поникна но този път я засях без изобщо да заравям семето.При предишния опит семето го зарих 2-3см с земя но нищо не поникна.
Някъде съм чел, че колкото е дебелината на семето, толкова трябва да е дебелината на почвения слой над него. Не мога да твърдя дали е вярно, но има логика.
И какво си отговаряш Ачка?
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Че трябва да го правим наопаки от написаното......
Много е важно от какви разсадници се взимат овошките и лозичките.Преди имаше строг контрол и болести не се допускаха.Сегашните масово предлагани са некачествени и предварително заразени с какво ли не.Аз също наблюдавам тенденцията - овошките не изкарват повече от 10 години,а имаме овошки на 30г. и повече които са в пъти по-силни от новите.По-добре човек да се научи да ашладисва дръвчета от костилка,отколкото да купува нови.
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
аз мога да кажа от личен опи , ашладисване и калеми не ползвам , всичко от раз и първойсточник , даже сега мога да пратя лозови пръчки подарък . Засъдих малини всичките се хванаха .
Когато човек се захваща със земеделие трябва хубаво да проучва всички фактори.Първоначално се прави почвен анализ на различна дълбочина за да се види запасеността,състава на почвата и какъв е вида на матерната скала.Прави се проучване има ли подземни води и дебелината на почвения слой.В зависимост от дебелината,матерната скала,наличието на вода и т.н. СЕ ИЗБИРА ПОДЛОЖКА която би се развивала най-добре при дадените условия.Едни и същи сортове(лози и овошки) имат възможността да се присаждат на поне 4-5 вида подложки.Всяка една подложка има различни характеристики,които се различават съществено помежду си.Например - купувате си сорта болгар от две различни места,единия буен и дава много,другия вегетира.Като се изключат външните причини,може да се окаже,че подложката на единия е подходяща за високо ниво на варовик в матерния слой,а другата да е точно обратното.
Ето подложки за овошните :
Подложки за основните овощни видове
Вид Подложка Ябълка ММ106, М9, М26, М27, ЕМЛА, Пажам 2 Круша Дюля ВА 29, семенна,OHF Дюля Дюля ВА 29, дюля А, дюля С, дюля ЕМ-Н, дюля МС Слива GABG pi, GF 677, Тетра, Пента, жълта джанка Праскова GF 677, GF 305-1, GF 655-2, Монтклар Череша Сент Люси 64, Мюризе, Понталеб, череша, махалебка Кайсия Арда, праскова, жълтоплодна джанка 4, баде
Ето и подложките за лозя: http://www.winebg.biz/Podlojki/podlojkii.htm
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))