Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 164

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Svetlyo Виж публикацията
    2.jpg They then build their beeswax combs downward, attachingthem to the cavity’s roof and walls and leaving small passageways
    along the edges. The combs consist mainly of the smaller,
    worker cells, with about 15% of the comb area devoted to the larger,
    drone cells. These are normally produced in discrete patches on the
    edge of the combs, as shown in Figure 2.7.
    ------
    Което разбирам така, че когато снася търтеево пило то съставлява 15% от всичкото пило и дори и в кошер, майката не може да бъде ограничена да не снесе тези 15 % независимо дали слагаме или не строителни рамки. Нека практиката проговори...
    Това не е вярна картина на изграждането на търтеевите килийки в хралупа. Това което се показва не е вярно, аз не съм видял такова нещо.
    Видял съм нещо друго, и съм го казал във форума.
    Търтеевите килийки се изграждат в периферията на гнездото, там където пчелите залепват питите за стените на хралупата, но, тези търтееви килийки се ползват само за съхраняване на мед, там не се отглеждат търтеи. Търтеевите килийките по периферията са кристално бели, и пълни с мед, и в тях не са отглеждани търтеи.
    Най външните пити са залети с мед, там където са търтеевите килийки, по-вътрешните части от питите са пълни с прашец, а гнездото в средата на хралупата е пълно с пило. При пилото са най-малките килийки – около 5,0-5,2 мм.
    Това се случва ако хралупата е тясна - с диаметър под 30х30 см. вътрешно пространство.
    Когато пчелите застроят цялата хралупата с пити, в последните 10-15 см над дъното, започват изграждането на търтееви килийки.
    Търтеевите килийки над дъното са на около 7-8-10 реда килийки, а под тях са разположени маточниците.
    Затова, тази схема на американците не е вярна. Хиляди търтееви килийки се намират точно до дъното, в тях се отглеждат търтеи като първа стъпка към роенето, а под тях са маточниците, като последна стъпка към роенето.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Младите майки залагат около 5% търтеи,а старичките може и до 10%.Тия 15% може да са изключение.......или целенасочено.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Младите майки залагат около 5% търтеи,а старичките може и до 10%.Тия 15% може да са изключение.......или целенасочено.
    Това важи за рамковите кошери, при хралупите това твърдение не е вярно. Майката не снася яйца за търтеи в хралупа, която е тясна, защото няма къде да го направи.

А защо в рамковите кошери се изграждат толкова много търтееви килийки по питите, и се отглеждат толкова много търтеи?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Слави,демек ако няма разборни кошери,младите царици в хралупите няма да има кой да ги оправя.Освен това,далаците в хралупата,като наближат дъното,кой ще повдигне хралупата,за да подложи друга.Я.....аз да си капна,че е време....

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Слави,демек ако няма разборни кошери,младите царици в хралупите няма да има кой да ги оправя.Освен това,далаците в хралупата,като наближат дъното,кой ще повдигне хралупата,за да подложи друга.Я.....аз да си капна,че е време....
    Уважавам те, и не извъртай нещата, само към твоята гледна точка.
    Майките в хралупи си отглеждат достатъчно търтеи, когато семействата ги застроят.
    Когато хралупата се задръсти с пило и мед, когато градежа на пити опре до дъното, тогава си отглеждат търтеи – само тогава.
    А защо в рамковите кошери се отглеждат толкова много търтеи? Рамки!!! И защо рамката предизвиква голям градеж на търтееви килийки?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    За да спестят работата на щастливите пчели в хралупата.Въздушната възглавница(разстоянието м/у рамката и дъното) в кошера е твърде ниска,затова още не съм вдигнал празните магазини от дъното,но утре ще го направя,че за акацията трябва да докарам сем. до пред роево.

Слави,това,което ме караш да кажа е,че далаците,като стигнат на двайсетина см. от дъното на хралупата,тогава пчелите започват да изграждат търтиеви килийки.Да прочел съм го,но немога да твърдя,че е истина.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Аз не казвам нищо, само си вижте питите, до къде е с градеж за работнички и до къде е градеж за търтеи надолу. И защо при рамковите кошери има голямо отглеждане на търтеи, което не е необходимо. Къде са рамките?

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •