Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 164

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    14.03.2015
    2.jpg They then build their beeswax combs downward, attachingthem to the cavity’s roof and walls and leaving small passageways
    along the edges. The combs consist mainly of the smaller,
    worker cells, with about 15% of the comb area devoted to the larger,
    drone cells. These are normally produced in discrete patches on the
    edge of the combs, as shown in Figure 2.7.
    ------
    Което разбирам така, че когато снася търтеево пило то съставлява 15% от всичкото пило и дори и в кошер, майката не може да бъде ограничена да не снесе тези 15 % независимо дали слагаме или не строителни рамки. Нека практиката проговори...

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от Svetlyo Виж публикацията
    ------
    Което разбирам така, че когато снася търтеево пило то съставлява 15% от всичкото пило и дори и в кошер, майката не може да бъде ограничена да не снесе тези 15 % независимо дали слагаме или не строителни рамки. Нека практиката проговори...
    Ако има строителна ги снася предимно на нея, ако не - градят търтееви килийки където те си решат.

Потребител
    Регистриран
    14.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Ако има строителна ги снася предимно на нея, ако не - градят търтееви килийки където те си решат.
    Това ми стана ясно. Въпросът е друг. Има ли майката заложен лимит от 15%, независимо дали говорим за 3,4 или 5 пити с пило. Защото, ако е така, нечия теория яко куца

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Първо, Майката има заложени ​гени ,спрямо тях и процентите който гадаете.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Основен въпрос:
    Вариант А - Майката има заложен лимит за снасяне на неоплодени яйца - примерно 15 %. С изрязване на търтеевото пило, намаляваме популацията на търтеите, което би довело до увеличаване на добива на мед.
    Вариант Б - пчелното семейство се стреми да отгледа определено количество търтеи. Ако периодично изрязваме търтеевото пило, това ще стимулира пчелите да възстановят нарушения баланс между пчели и търтеи и ще градят повече търтееви килийки и майката ще снася повече търтееви яйца в тях? Така ще водим борба с вароатозата, ще добием повече восък, но и същевременно ще отслабим семейството и ще намалим добивите на мед.
    Кое от двете твърдения е вярното?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Основен въпрос:
    Вариант А - Майката има заложен лимит за снасяне на неоплодени яйца - примерно 15 %. С изрязване на търтеевото пило, намаляваме популацията на търтеите, което би довело до увеличаване на добива на мед.
    Вариант Б - пчелното семейство се стреми да отгледа определено количество търтеи. Ако периодично изрязваме търтеевото пило, това ще стимулира пчелите да възстановят нарушения баланс между пчели и търтеи и ще градят повече търтееви килийки и майката ще снася повече търтееви яйца в тях? Така ще водим борба с вароатозата, ще добием повече восък, но и същевременно ще отслабим семейството и ще намалим добивите на мед.
    И двете твърдения са верни, защото последствията от тях се проявяват по различно време. При вариант Б последствията ще се проявят веднага, а при вариант А - чак след 30-60 дена. В същото време и двете твърдения може да се окажат неверни, защото те зависят и от други външни фактори. Например има ли паша и в кой точно период от време я има - сега веднага или след 2 месеца.

С две думи - няма точна и ясна корелация между количеството на търтеевото пило и количеството на събрания през сезона мед. Дори и да има някаква зависимост, тя е сложна и зависи от много други фактори, влиянието на някои от които не е изяснено до ден днешен.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Строителна рамка един брой ЛР, изрязвана 4 пъти през 2 седмици -добив на мед 70 кг.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    При силна паша е така,но при по слаба изразходваш много енергия на пчелите за тия16 000 търтееви личинки,ако ги чакаш да запечатат

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Основен въпрос:
    И още един вариянт - пчелите разбират пчелите по- добре от човека. Да се работи със строителна рамка с цел восък и борба срещу акарите - е едно. Да се изрязва всякакво търтеево пило - е друго. И трето е - както е посочено в статията - ако питите ти са стари и за брак. В едно примерно семейство, здраво, с качествени пити, добре развиващо се, може да се прилага тази практика със строителната рамка, но дали със или без нея, да се изрязва останалото търтеево пило, не мисля, че е добра практика, макар на пръв поглед да изглежда, че има полза от нея. Доста се спори по въпроса, честно казано на научно обоснован и изчерпателен отговор не съм попадал (не казвам, че няма), та лично за себе си съм решил да постъпя по философски по въпроса: щом пчелите са решили, че искат тези търтеи, не вярвам това да е случайно, би трябвало да има някаква конкретна причина, някаква зависимост, която именно щом те го решават, то логично се очаква да не е във тяхна вреда ........ просто не ми се връзва пчелите да правят нещо, което им вреди. Вярно - може и наистина това да ме удря в джоба, ала поне не ме удря в семействата. Докато в другия вариянт - ок, може би има печалба от борбата с търтеите, но по въпроса за статуса на семействата нещо не се чувствам убеден, че няма проблем.

А инак на конкретния въпрос - по моя опит няма разлика и да има е под десет процента от годишния добив.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Svetlyo Виж публикацията
    2.jpg They then build their beeswax combs downward, attachingthem to the cavity’s roof and walls and leaving small passageways
    along the edges. The combs consist mainly of the smaller,
    worker cells, with about 15% of the comb area devoted to the larger,
    drone cells. These are normally produced in discrete patches on the
    edge of the combs, as shown in Figure 2.7.
    ------
    Това не е вярна картина на изграждането на търтеевите килийки в хралупа. Това което се показва не е вярно, аз не съм видял такова нещо.
    Видял съм нещо друго, и съм го казал във форума.
    Търтеевите килийки се изграждат в периферията на гнездото, там където пчелите залепват питите за стените на хралупата, но, тези търтееви килийки се ползват само за съхраняване на мед, там не се отглеждат търтеи. Търтеевите килийките по периферията са кристално бели, и пълни с мед, и в тях не са отглеждани търтеи.
    Най външните пити са залети с мед, там където са търтеевите килийки, по-вътрешните части от питите са пълни с прашец, а гнездото в средата на хралупата е пълно с пило. При пилото са най-малките килийки – около 5,0-5,2 мм.
    Това се случва ако хралупата е тясна - с диаметър под 30х30 см. вътрешно пространство.
    Когато пчелите застроят цялата хралупата с пити, в последните 10-15 см над дъното, започват изграждането на търтееви килийки.
    Търтеевите килийки над дъното са на около 7-8-10 реда килийки, а под тях са разположени маточниците.
    Затова, тази схема на американците не е вярна. Хиляди търтееви килийки се намират точно до дъното, в тях се отглеждат търтеи като първа стъпка към роенето, а под тях са маточниците, като последна стъпка към роенето.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •